A házitól vonja el az időt a videojáték

Vágólapra másolva!
A házi feladat elkészítésétől és az olvasástól vonja el az időt a videojáték - ez derül ki egy amerikai kutatók által végzett felmérésből.
Vágólapra másolva!

Hope Cummings, a University of Michigen szakembere a Reutersnek úgy nyilatkozott, a videojátékok használata nem befolyásolja jelentősen azt, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek családtagjaikkal vagy barátaikkal, esetleg sporttal vagy egyéb szabadidős tevékenységgel.

Cummings a University of Texas szakembereivel közösen készített felmérést a videojátékok hatásairól. Ennek elkészítéséhez egy olyan 2002-ben készült adatbázisból nyerték ki az információkat, amelyben tíz és tizenkilenc év közötti korú amerikai gyerekek számoltak be egy átlagos hétköznapjukról és hétvégéjükről. A közel ezerötszáz fős csoport 36 százaléka számolt be arórl, hogy szokott videojátékokat nyüstölni, s a játékosok 80 százaléka fiú volt.

A fiúgyerekek hétköznap átlagosan 58, hétvégén 37 percet töltenek videojátékkal, a lányok esetében pedig 44 és 64 perc számít tipikusnak. A kutatók az adatok feldolgozása során kimutatták, a fiúk esetében leginkább az olvasástól veszi el az időt a játék, a lányok viszont leginkább a házi feladat elkészítésének megrövidítésével biztosítanak időt a szórakozás e formájára. Érdekesség, hogy a játékprogramok miatt a fiúk nem foglalkoztak kevesebbet a házi feladattal, a lányok esetében viszont az olvasással töltött idő nem változott.

Arra azonban ez a tanulmány sem talált bizonyítékot, hogy a gamer fiúk rosszabbul teljesítenének az iskolában, mivel Cummings szerint lehetséges, hogy egyszerűen arról van szó, egyszerűen hamarabb elvégzik feladataikat. Ennek megállapítására azonban további vizsgálatokra lesz szükség.