A legjobb webkettes fotós szerszámok

Vágólapra másolva!
A Flickr.com az egyik legnépszerűbb fotós közösségi szájt: a feltöltött fotók megosztására, rendszerezésére, s akár térképes megjelenítésére alapból is képes, ám a lelkes felhasználók rengeteg ötletes kiegészítőt készítenek hozzá a mobilos alkalmazásoktól a képregénykészítőig: ezekből szemezgettünk.
Vágólapra másolva!

A hálózatok sebességének növekedésével párhuzamosan megfigyelhető trend az utóbbi két-három évben, hogy a fotó- és videómegosztó oldalak forgalma ugrásszerűen megnőtt. Gyakorlatilag garázscégként indult 2004-ben a Flickr, majd egy évvel később a YouTube, mára pedig már mindkét vállalkozás egy internetes mamutvállalat részévé vált, ugyanis egy évvel alakulása után az előbbit a Yahoo, míg az utóbbit a Google vásárolta meg.

A fotósok számára elsősorban a Flickr lehet érdekes, amely az egyik első webkettes szolgáltatásként indult, vagyis az egyszerű képmegosztáson kívül egy online közösségi platformmá is vált. Tagjai főként személyes fényképeiket osztják meg másokkal, melyek között címszavak alapján lehet keresni. A több százmilliós archívum percenként átlagosan kétezer fotóval bővül, és naponta bukkannak fel izgalmas kiegészítők, amelyek az oldal használatában nyújtanak valamilyen extrát.

WayMarkr

A fotóbloggolásban nyit új fejezetet a mobiltelefonokhoz készült a WayMarkr szoftver: lényege, hogy szabálytalan időközönként automatikusan készít képeket a telefonnal, majd ezeket feltölti a Flickr oldalára, így folyamatosan dokumentálja az adott személy életét, amit bárki nyomon követhet.

A béta fázisban lévő alkalmazás egyre több eszközzel kompatibilis, ráadásul a fejlesztők azt ígérik, hogy hamarosan geokódolásra is alkalmas lesz, vagyis rögzíteni fogja, hol készülnek a fotók, és ezeket térképen helyezi el, valószínűleg ahhoz hasonlóan, ahogyan ezt már mi is bemutattuk.

ZoneTag

Szintén mobilokhoz készült a Yahoo saját fejlesztése, a ZoneTag. Használata gyakorlatilag megegyezik az előbb ismertetett módszerrel, bár lényegi különbség, hogy itt nem automatizált a képkészítés, vagyis csak akkor készül felvétel, ha azt a fotós szeretné. A megfelelő Nokia vagy Motorola telefonnal elkapott képet aztán a telefon feltölti a Flickr fotótárába.

A ZoneTag érdekessége, hogy rögzíti a mobiltelefon helyzetét, mégpedig a mobiltelefonos átjátszóállomás kódjának rögzítésével. Ezeket az adatokat a felhasználók segítségével folyamatosan pontosítja a rendszer.

PicLens

Rendkívül látványos a Firefoxhoz, illetve Safarihoz egyaránt letölthető teljes képernyős diavetítő, a PicLens. Érdemes kipróbálni ezt az ingyenes plugint, garantáltan leesik tőle az ismerősök álla, ugyanis a Flickr képeit teljes képernyős nézetben mutatja meg egyetlen kattintással. Külön pozitívum, hogy az apró szoftver többek között a Google és a Yahoo képkereső oldalán is működik, így a találati eredmények között stílusosabban lehet böngészni.

Forrás: [origo]

Bubblr

Képregényt is lehet készíteni a Flickr-en található fotókból a Bubblr segítségével. A könnyen használható oldalon címszó vagy felhasználónév szerint keresve lehet képeket adni a történethez az egérrel húzogatva a képkockákat. Háromféle szövegbuborék közül lehet válogatni, sőt ezek helye is szabadon változtatható. A végeredményt publikálni is lehet, így később bárki megnézheti az alkotást.

Forrás: [origo]

Flickeur

A történetmesélés a lényege a Flickeur elnevezésű művészeti projektnek is. A rendkívül összetetten működő weboldal a Flickr képei közül random módon válogatva hoz létre egy szuggesztív mozgóképet, melynek stílusa a véletlenszerű áttűnéseknek, zoomolásoknak, és mási képi effektusoknak köszönhetően egyes esetekben álomszerű, máskor akár dokumentumfilm hatású is lehet.

A végtelen történet során a képek egymásra is hatással vannak, ráadásul a lejátszó előre és hátra egyaránt működik adott esetekben. A projektet tavaly több spanyolországi múzeumban is bemutatták a nyilvánosság előtt.

Forrás: [origo]

flAppr

Az flAppr gyakorlatilag nem más, mint egy teljes egészében Flash-alapú kezelőfelület a Flickrhez. Bár nagyon hatásos az áttervezett oldal, számos funkció nem érhető el rajta keresztül. A készítők saját bevallása szerint is leginkább a képböngészésre szánják a fejlesztést.

Forrás: [origo]

Travelr

Szintén Flash technológián alapul a Travelr. Elsődleges célja nem más, mint az utazás során készült képek térképre helyezése, melyhez mindössze a Flickr képekre és némi webszerkesztői ismeretekre van szükség, ugyanis a végeredményt fel kell tölteni egy saját weboldalra, hogy láthassák az ismerősök.

A fényképekhez koordinátákat kell rendelni amennyiben nem GPS-kamerával készültek, viszont elég egyetlen fotót megcímkézni például a Görögország szóval és azt a többi hasonló képhez rendelni, ugyanis ez a szolgáltatás nem a pontos helymeghatározásra készült, hanem a látványos nyári beszámolókhoz.

Forrás: [origo]

Flickrvision

A Google Maps térképét használja ki ötletesen a Flickrvision nevű weboldal, mégpedig úgy, hogy az éppen feltöltött fényképek földrajzi helyét mutatja meg, így jól nyomon követhető, éppen melyik földrészen milyen fotókat tesznek fel a közösségi oldalra. Érdekesség, hogy a fejlesztő elkészítette az oldal Twittervision változatát is, ahol felhasználók üzeneteinek küldési helyét jelöli folyamatosan a program.

Forrás: [origo]