Újabb magyar webkettes térképszájt indult

Vágólapra másolva!
A Geospace.hu egy közösségi térkép, amelyen kedvenc helyeiket jelölhetik be, oszthatják meg egymással és kommentálhatják a felhasználók.
Vágólapra másolva!

Az új szájt a Google térképére épülő, úgynevezett mashup-alkalmazás, amelynek segítségével a regisztrációt követően bárki bejelölheti kedvenc helyeit. A térképre felvitt adatokat téma - valójában inkább kategóriák - szerint lehet szűrni attól függően, hogy az ember például boltot, múzeumot vagy szórakozóhelyet keres.

Az egyes helyeket a látogatók pontosíthatják, kiegészíthetik, véleményezhetik, a megjelölt pontokhoz képeket tölthetnek fel, és kapcsolatot létesíthetnek a többi felhasználóval is. A személyes térképet szabadon lehet publikálni vagy beágyazni más weboldalakba. A Geospace.hu üzemeltetőinek adatai szerint az elmúlt egy hónapban, amióta a szájt tesztüzemben működik, 20 országban máris 4000 helyet jelöltek be a látogatók.

Nem ez az azonban első ilyen hazai próbálkozás: a Kocsmakereso.hu-n a magyarországi városokban lévő kocsmákat lehet jelölgetni, keresni és értékelni, a Jo-hely.hu-n pedig szintén a szabadidőre épít, itt világméretekben lehet bejelölni, értékelni és kommentálni az egyes vendéglőket, éttermeket, szórakozóhelyeket. A műfaj őse pedig a Wikimapia.org, amely puritán felhasználó felülettel rendelkezik, viszont regisztráció nélkül lehet rajta bejelölni bármit, amit az ember érdekesnek tart, egy nagy közös Google-térképen.