50 megapixeles szenzor a Canontól

Vágólapra másolva!
Új képérzékelőt fejlesztett ki a japán vállalat, melyet a hivatalos közlemény szerint biztonsági kamerákba szánnak. Érdekesség, hogy az eszköz mérete megegyezik a tükörreflexes fényképezők chipjével, várhatóan ezen a területen is áttörés lesz a jövőben.
Vágólapra másolva!

A most bejelentett termék egyelőre nem jelenik az átlagfelhasználóknak szánt eszközökben, hiszen elsősorban nagy és forgalmas területek, tehát parkolók, vidámparkok, bevásárlóközpontok és gyárak megfigyelésére szánják.

Az új generációs biztonsági kamerákhoz tervezett érzékelő azonban különleges abból a szempontból, hogy a prototípusa mindössze 19 x 28 milliméteres, vagyis mérete megegyezik a Canon felsőkategóriás fényképezőiben található szenzor adataival. Ekkora képérzékelővel jelenleg a Canon EOS 1D Mark III rendelkezik, ennek a felbontása azonban mindössze tízmillió pixel.

Bár logikusan merülhet fel sokakban a kérdés, hogy ilyen mértékű pixelnövekedés milyen hatással lesz a képminőségre, mennyivel lesz zajosabb a kép, érdemes azt is megjegyezni, manapság a legtöbb kompakt gép még ennél is kisebb területű pixelekkel van ellátva. Az igazi kérdés inkább tehát az, mikor fog ez a technológia megjelenni a boltban kapható fényképezőkben is.