Offline meghajtás a Google-szoftverekhez

Vágólapra másolva!
A most megjelentetett Google Gears pluginnal internet nélkül is használhatók a Google webes alkalmazásai, például a Gmail vagy a Calendar. A szoftver még csak tesztváltozatban létezik.
Vágólapra másolva!

A Google által fejlesztett webes alkalmazások egy sor hagyományos szoftver szerepét átvették: a webkereső-cégnek már van e-mail, naptár és szövegszerkesztő/táblázatkezelő megoldása is, amelyek telepítés nélkül, a böngészőből használhatók. A probléma csak az, hogy élő internetkapcsolat nélkül nem lehet elérni a felhasználói fiókot, anélkül pedig sem a webes szoftverhez, sem a benne eltárolt anyagokhoz nem lehet hozzáférni.

A Google Gears ezt a hiányosságot igyekszik áthidalni: a technológia lehetővé teszi, hogy maga a webböngésző tárolja el az alkalmazásban megnyitott állományokat, így azok offline is szerkeszthetők. A változásokat az eszköz addig tárolja, amíg ismét internethez nem jut, amikor is mindent frissít a webes fiókban is, illetve onnan is letölti a számítógépre az újonnan érkezett adatokat (például a friss leveleket vagy híreket), de akár offline keresések is megvalósíthatók a segítségével, persze csak korlátozott hatékonysággal.

A gyártó nyílt forráskódú megoldásként kínálja az újítást, amely egyelőre csak tesztváltozatban létezik. A nagyobb szoftvercégek közül a Firefox webböngészőt fejlesztő Mozilla, az Opera és az Adobe jelentette be, hogy támogatja ezt a technológiát. A Google pár hónapon belül tervezi megjelentetni a Gears végleges változatát, amely a tervek szerint egy 1 megabájtnál kisebb böngészőbe épülő modul lesz majd. Az asztali szoftverek terén piacvezető Microsoft már rendelkezik egy hasonló technológiával, amely a Groove nevet viseli, viszont mindeddig nem lett belőle termék.