Megszoktuk a spameket

Vágólapra másolva!
Az internetről egyre több kéretlen reklámlevél landol a felhasználók postafiókjaiban, de egy felmérés szerint az amerikai netezők közül egyre többen tekintik a spameket a világháló használatának természetes velejárójának.
Vágólapra másolva!

Az amerikai internetezők 28 százaléka már beletörődött a levélszemetek meg nem szűnő áradatába, ők ugyanis nem tartják problémának a spameket - derül ki a Pew Internet and American Life Project szerdán publikált, telefonos megkeresések alapkán készített tanulmányának eredményeiből. Négy évvel ezelőtt csupán 16 százalékuk nyilatkozott hasonlóképp.

Susannah Fox, a Pew egyik vezetője szerint mindez annak a jele lehet, hogy a kéretlen reklámok az online élet részévé váltak - így bár továbbra is idegesítőek, kevésbé panaszkodnak rájuk. Az amerikai felhasználókat leginkább a pornográf tartalmú reklámlevelek idegesítik, melyek különösen a nők körében népszerűtlenek, bár a Pew statisztikái szerint az ilyen jellegű spamek aránya az utóbbi két évben 11 százalékkal csökkent.

Az USA-ban élő netezők 36 százaléka úgy nyilatkozott, hogy privát e-mail címére több levélszemét érkezik, mint korábban, 29 százalékuk pedig a munkahelyi postafiók esetén tapasztalja ugyanezt, míg a válaszádók fele nem érzékelt változást az utóbbi 2-3 évhez képest.

Úgy tűnik, a spamek felismerésében is profibbá váltak az amerikai netezők: 68 százalékuk már a küldő és a tárgy alapján kiszúrja a reklámokat, s törli azokat, 27 százalékuk ritkán, 5 százalékuk pedig gyakran nyit meg véletlenül spameket. Munkáltatója vagy internetszolgáltatója által működtetett levélszemét-szűrő rendszereket a felhasználók 71 százaléka vesz igénybe, saját gépére telepített filterező alkalmazást 44 százalék telepített. Bővebb információk lekérése érdekében egyébként kéretlen reklámüzenetben lévő linkből a felhasználók 23 százaléka keresett fel honlapot - derül ki a felmérésből.