Csak őszre lesz olcsóbb a nemzetközi telefonálás

Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban elért kompromisszumnak köszönhetően már csütörtökön, strasbourgi plenáris ülésének keretében szavazhat az Európai Parlament a mobiltelefonos barangolási (roaming) díjak jelentős mérsékléséről.
Vágólapra másolva!

Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő az MTI brüsszeli irodájához vasárnap eljuttatott nyilatkozatában bejelentette, hogy az EP-pártfrakciók közös javaslatát a múlt hét utolsó munkanapjának éjjelén a tagállamok képviselői is jóváhagyták. Ennek megfelelően a külföldről kezdeményezett hívások percdíja 49 centnél (kb. 122 Ft), a fogadott hívásoké pedig 24 centnél (kb. 60 Ft) sehol sem lehet magasabb. 2009-re még ezek a maximális keretösszegek is csökkenni fognak, 43, illetve 19 centre.

Ez lényegesen alacsonyabb, mint a magyar szolgáltatók által eddig alkalmazott barangolási díjak. Az új, minden tagállamra kötelező rendelet a tervek szerint még júniusban megjelenik az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Hegyi Gyula "különösen fontosnak tartja, hogy az előfizetőknek nem kell egyenként szerződésmódosítást kezdeményezniük". A rendelet kihirdetésétől számított három hónap múlva - szeptember-október táján - automatikusan az alacsonyabb díjszabás lép életbe.

A képviselő jelezte, hogy még alacsonyabb árakra törekedtek, de a kompromisszum érdekében elfogadták, hogy az árak fokozatosan fognak csökkenni. A lényeg az, hogy a barangolási díjakat a jövőben az Európai Unió területén az EU határozza meg. Ez egyértelműen a fogyasztóknak kedvez - áll a nyilatkozatban.