Univerzális kamera nyaraláshoz

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a legújabb ultrazoomos Panasonic kamerát, a Lumix TZ3-at: a tízszeres átfogású masina rendkívül gyorsan működik, könnyű kezelni, ráadásul hatalmas kijelzőt is kapott, egyetlen hiányossága, hogy manuálisan nem lehet expozíciót állítani rajta.
Vágólapra másolva!

Kifejezetten nyaralásra, hosszabb utakra tervezték a Lumix TZ-sorozatot, melynek első modellje a tavalyi év egyik legérdekesebb fényképezője volt tesztelőnk szerint, a Panasonic TZ1 ugyanis a világ legkisebb, tízszeres optikai zoommal ellátott kamerája volt. Éppen egy évvel ezelőtt mutattuk be a készüléket, így kíváncsiak voltunk, ennyi idő alatt milyen új fejlesztéseken esett át a paletta.

Idén két új taggal bővült ki a széria: a Lumix TZ2 és a Lumix TZ3 között lényegi eltérés csupán a kijelző méretében (2,5, illetve 3 col), valamint a szenzor felbontásában fedezhető fel (hat, illetve hét megapixel). Mi a csúcsmodellt kaptuk meg tesztelésre, kék színben, mely szintén újítás, ugyanis elődjét kizárólag fekete és ezüst színben lehet megvenni.

Kényelmes kialakítás, minőségi váz

A nagyrészt fémből készült a gépváz, így kézbe fogva masszív érzetet kelt. Érdemes kiemelni, hogy tavaly még a világ legapróbb ultrazoomos fényképezője volt a Lumix TZ1, az új változat pedig még az elődnél is kisebb, mégsem érdemelte ki ezt a megtisztelő jelzőt - időközben a rivális gyártók is rákapcsoltak a fejlesztésre. Első ránézésre egyébként nagyon hasonlít egymásra a két modell, annak ellenére, hogy az áttervezett optika és a nagyobb kijelző miatt módosítani kellett egyes részleteket.

A markolat keskenyebb lett az előző típushoz képest, ezért sokkal karcsúbbnak tűnik a készülék, ugyanakkor kevésbé stabil a fogása. A kezelőszervek elhelyezése az egykezes kezelést segíti elő azáltal, hogy minden gomb a gép jobb oldalán kapott helyet.

Forrás: [origo]

Nagy látószögű optika, villámgyors autófókusz

Az egyik legfontosabb újítás az új Lumixoknál az átlagosnál nagyobb látószögű objektív. Bár a TZ1 is tízszeres átfogású volt, a legnagyobb látószöge mindössze 35 milliméter volt kisfilmes értékeken. Ezzel szemben az átalakított Leica objektív már valódi nagylátószögű felvételek készítésére is képes, teljes átfogása 28-280 milliméter.

Ilyen nagy zoom esetén már elengedhetetlen az optikai képstabilizátor beépítése, különösen azért, mert nincs átnézeti keresője a fényképezőnek, így tele állásban már nagyobb esélye van a bemozdulásnak, mivel nem a szemhez szorítva, hanem kitartva, kevésbé stabilan készülnek a fotók.

A Panasonic hagyományaihoz híven a masina a mindennapi használat során gyorsan, zökkenőmentesen működik, sebességére nem lehet panasz. Ez igaz az élességállítás sebességére is, amely normál módban és a speciális High Speed AF módban egyaránt villámgyorsan állítja be a pontos fókuszt.

Hatalmas kijelző

A hátlapi LCD a TZ2 esetében 2,5 colos, a TZ3 viszont ennél is nagyobb, 3 col képátlójú, felbontása pedig 230 ezer pixel. Képfrissítési sebességére nem volt panaszunk egy hetes teszt során a kép sosem szaggatott be, és az LCD napfényben is viszonylag jól látható.

Érdemes azt is kiemelni, hogy az új Lumixok kijelzője három különféle állásban használható. Átlagos fényviszonyok között az alapbeállítást érdemes használni, erős napsütésben viszont bekapcsolható egy úgynevezett Power LCD mód, így valamivel jobban látható a kijelző, nagy tömegben, például koncerten pedig a High Angle Mode a legjobb választás. Elsőre talán furcsán hangzik, de a gyakorlatban is jól működött, és a fej fölé tartott fényképező képernyője sokkal jobban volt látható.

Forrás: [origo]

Kezdőknek szánt üzemmódok

Már az bemutató elején is beszámoltunk róla, hogy a TZ-sorozatot elsősorban utazóknak szánták a japán tervezők. A gyakorlati használatra lefordítva ez többek között azt jelenti, hogy a fényképező nem kapott manuális expozícióállítási funkciót. Ez valószínűleg azonban nem jelent komoly hátrányt a célközönségnek, hiszen beprogramozott témamódokkal és teljesen automata üzemmódokkal is ellátták. A fehéregyensúlyt, képérzékenységet, illetve képarányt viszont szabadon módosítani lehet.

Mozgóképfelvétel, memóriakártyák

Az első próbálkozásunk után úgy tűnt, hogy a videófelvételi képességek nem változtak az elődhöz képest, vagyis legfeljebb 848x480 pixel felbontású filmet lehet rögzíteni a kamerával. A videófelvétel hosszát gyakorlatilag a memóriakártya mérete befolyásolja csupán, illetve a legnagyobb fájl maximálisan két gigabájt lehet. Feltűnt viszont, hogy a TZ3 már nem képes zoomolni mozgóképrögzítés közben, pedig elődjével ez még lehetséges volt.

A beépített háttértár már-már nevetségesen kicsi, mindössze 12,7 megabájt. Ez nagyjából három kép tárolására elegendő, tehát mindenképpen kell memóriakártyát vásárolni a géphez. Ezekből az SD és az SDHC szabványúakat kezeli az apró kütyü. Áramforrásként ceruzaelemek nem használhatók, ugyanakkor a gyári lítium-ion akku elég sokáig bírja szusszal, a hivatalos adatok szerint körülbelül 270 fénykép készíthető egyetlen töltéssel.

Forrás: [origo]

Végszó

A Panasonic Lumix TZ3 ára jelenleg bruttó 96 ezer forint körül mozog. Ennyi pénzért egy egyedi fényképezőt ad a japán gyártó, hiszen kompakt kivitelben kínál tízszeres zoomátfogást, ráadásul nagylátószögű felvételek készítésére is alkalmas, ami például csoportkép készítésekor lehet hasznos.

Nyaraláshoz kimondottan ideális lehet ez a kamera a villámgyors autófókusza és egyszerű kezelése miatt. Bár ezt már az elődről is el lehetett mondani, az új modell valamivel szebb képeket produkál, ráadásul kisebb helyen is elfér. Összességében tehát nyaraláshoz jó választásnak tűnik ez a masina, amennyiben nincs szükség manuális állítási lehetőségekre, hiszen ilyen méretben nehezen találni hasonló képességű készüléket a piacon.