E-mailek az utókor számára

Vágólapra másolva!
Elektronikus levelekből álló gyűjteményt alapított a British Library, a brit nemzeti könyvtár. Az új archívum kincsesbánya lehet a nyelvészek számára.
Vágólapra másolva!

A vállalkozás célja pillanatfelvételt készíteni az írott angol mai állapotáról, az archívum pedig több mint egymillió e-mail befogadására alkalmas. Bárki beküldheti leveleit, és a kurátorok reményei szerint mindenféle írásmű érkezik majd a reklamációtól a szerelmes levélig. A British Library termináljain keresztül a tervek szerint már júliustól szabadon hozzáférhető e-mailekben szereplő személyneveket és cégneveket 100 évre titkosítják, és nem fogadnak el reklám e-maileket és másokat becsmérlő, lejárató írományokat.

Leveéek híres emberektől

John Tuck, a könyvtár brit gyűjteményének igazgatója elmondta: "Az e-mail sok szempontból felváltotta a kommunikáció hagyományos formáit, mint például a levél vagy az emlékeztető, amelyekből ezernyi példányt őriz a British Library." Tuck szerint a digitális korban az e-mail a legelterjedtebb írásos közlési forma, de "még soha sehol nem alapítottak ilyen nagyszabású digitális e-mail-archívumot."

A könyvtár az egyik nagy szoftvergyár támogatásával már el is kezdte a gyűjtést. Listát készítettek a brit irodalmi és a tudományos élet szereplőiről, akiknek e-mailjeit szívesen látnák a gyűjteményben, így például J. K. Rowlingtól, a Harry Potter-könyvek szerzőjétől és Stephen Hawking fizikustól is várnak leveleket.

Nekünk is van ilyen

Jonnie Robinson, a British Library társadalomtudományi kurátora a The Times című brit napilap csütörtöki számában megjelent beszámoló szerint elmondta: a hétköznapi emberek levelei értékes forrásként szolgálnak a kutatók számára, akik azt vizsgálják, hogy az elektronikus kommunikáció hogyan befolyásolja a beszélt nyelv alakulását. "A kommunikációs eszközök fejlődésével az angol nyelv egészen új változata jött létre" - mondta Robinson. "Az írott angol hagyományosan merev és formális, a beszélt kevésbé, az e-mail pedig pont a kettő között van. Az archívum segítségével alaposan fel lehet tárni a kérdést, hogy az e-mail vajon tükrözi vagy éppen okozza ezt a változást..."

Egyébként maga az ötlet nem új, hazánkban 2002-ben és 2006-ban egyaránt gyűjtötte a választási kampányokkal kapcsolatos üzeneteket a Nyílt Társadalom Archívum. Emlékezetes, hogy 2002-ben meglehetősen felfogkozott hangulatú volt a kampány, az ezzel kapcsolatos e-mailek, sms-ek száma - a kampányarchívum gyűjteményében - meghaladta az ezret. 2006-ban már mms-eket is gyűjtöttek, ám ezekkel együtt sincs összesen 400 politikai üzenet az archívumban. A kevésbé nyelvészeti, mint inkább szociológiai szempontból értékes gyűjtemény ma is elérhető a www.kampanyarchivum.hu címen.

MTI - [origo]