Vágólapra másolva!
Egyértelmű állásfoglalásával tette nyivánvalóvá a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), mit gondol (és mit ajánl a szolgáltatóknak) az ADSL-es hűségszerződésekkel kapcsolatos trükközésekről.
Vágólapra másolva!

Véget vetne a különböző internetszolgáltatói trükköknek az NHH: határozattervezetében (amit a szolgáltatók egyelőre ajánlásként is értelmezhetnek), a két legelterjedtebb hűségszerződési okosságot kritizálta a hatóság. Az egyik jellegzetes forma, amikor a hűségszerződés lejártakor, ha az ügyfél nem jelzi, hogy nem szeretné a folytatást, automatikusan újrakezdődik a turnus változatlan feltételekkel.

Az extraprofit nem az ügyfél érdeke

Ennek a hátránya az, hogy az egy- vagy kétéves hűségszerződés időtartama alatt az előfizetési árak jellemzően csökkennek, egy újabb előfizetési időszak - túl azon, hogy újra a szolgáltatóhoz láncolja az ügyfelet - extraprofitot jelent a szolgáltatónak, és a piaci árakhoz képest drágább szolgáltatást az ügyfélnek. Az NHH szerint ez a gyakorlat nem szolgálja az előfizetők érdekeit, illetve korlátozza az előfizető választási szabadságát - mindamellett, hogy jogszabályellenes is.

A felhívás második részében az NHH felhívja a figyelmet, hogy a hűségszerződés lejártával maga a szerződés is megszűnik, ezért azt automatikusan sem újabb hűségszerződéssel, sem határozatlan idejű szerződéssel nem lehet folytatni. Ennek az a jelentősége, hogy még a legügyfélközpontúbb szolgáltatóknál is az a gyakorlat, hogy a hűségidő lejártát követően továbbszolgáltatnak - a hűségszerződésben szereplő havidíjjal. Ugyanakkor a piac még év alatt is egyre alacsonyabb árakat diktál, s ha az előfizetőt nem vonják be a döntésbe, akkor marad a régi - a piacinál magasabb ár.

Ezreket spórolhatunk

Az NHH azt szeretné elérni, hogy az ügyfelek aktív közreműködése, kifejezett akarata eredményezze a szerződéses jogviszony létrejöttét - azaz tulajdonképpen nyilatkozniuk kell arról, hogy mely díjcsomagot választják. Ez ugyan némi adminisztratív többletterhet ró majd az előfizetőkre, hiszen újra szerződést kell kötni, ám ez bőségesen megtérül azzal, hogy egy-két (sőt, esetleg még több) ezer forinttal is olcsóbb lesz az internet-hozzáférés havidíja..

Mint az MTI írta: az NHH-nak nem célja a határozott időre szóló kedvezményes ajánlatok megtiltása, de ezek a határozat hatályba lépését követően már nem tartalmazhatnak a fogyasztók választási szabadságát korlátozó feltételeket, illetve a változtatást csak aránytalan költségekkel lehetővé tevő kitételeket. Egyelőre csak felhívásként, illetve ajánlásként megszövegezett körlevélben tájékoztatta a hatóság a hazai távközlési piac 800 szereplőjét, de a terv az, hogy a határozattervezetként körbeküldött dokumentumot uniós jóváhagyásra küldik, majd itthon is jogerőre emelkedik.