Női mell a legnagyobb digitális képen

Vágólapra másolva!
A terapixeles felbontású kép egy sajátos nézőpontból ábrázolja a női mellet: egészen pontosan egy mellrák szövetének metszete van rajta sokszorosítva.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb digitális felvételét egy patológiai képalkotással foglalkozó cég, az Aperio készítette - adta hírül a Gizmodo. A BreasCancer225.tif 1095630x939495 pixeles, vagyis több mint egytrillió képpontból áll, a tömörített fájl pedig 144 gigabájtot foglal a winchesteren. Tekintve, hogy a jelenleg elterjedt digitális fényképezőgépek pár megapixeles felbontásban dolgoznak, az Aperio által készített kép több nagyságrenddel meghaladja az azokkal előállítható felvételeket mind felbontásban, mind a fájl méretét tekintve.

Bár a cég teljesítménye lenyűgöző, maga a felvétel nem túl látványos: annak tartalmát minden bizonnyal csak a hozzáértő (orvosi) szemek értékelik majd, hiszen, mint az nevéből is látszik, egy mellrákról, pontosabban annak szövettani metszetéről készült. Ráadásul a hatalmas méret nem a fotó nagy felbontásának köszönhető, készítői inkább csak eljátszottak a rendelkezésre álló technológiával, és ugyanazt a képet ágyazták be 225-ször egyetlen fájlba, mintegy kitapétázva vele azt.

Az Aperio nyilván saját termékeinek kívánt reklámot csinálni a digitális képszerkesztési rekorddal, de igazat adhatunk a Gizmodo szerkesztőinek kommentárjával is, miszerint ezzel egy igen égető problémára hívják fel a figyelmet. A BreasCancer225.tif-et bárki megnézheti a cég weboldalán, ahol a netes térképekhez hasonlóan szabadon görgethető és nagyítható is.