Lemeríti a laptopokat a Vista

Vágólapra másolva!
Szakemberek szerint laptopon nem érdemes használni az új Windows látványos, Aero nevű grafikus felületét, ez ugyanis gyorsabban lemeríti az akkumulátort. 
Vágólapra másolva!

A Hewlett-Packard noteszgépekkel foglalkozó részlegének egyik szakembere, John Wozniak a Cnet-nek úgy nyilatkozott, a Microsoft legfontosabb ügyfelei nem igazán elégedettek a Windows Vistával az akkumulátoros használat terén.

Ha ugyanis a felhasználók az új Windows valamelyik drágább, prémium változatát veszik meg, és bekapcsolják annak Aero nevű, háromdimenziós hatású, és üvegszerűen átlátszó ablakokat tartalmazó kezelőfelületét, laptopjuk akkumulátora a korábbinál rövidebb idejű használat esetén lemerül.

Ugyanakkor ha az Aero-felületet a felhasználók kikapcsolják, s az XP-éhez hasonló, egyszerűbb grafikus felületet használják laptopon, az új Windows nagyjából ugyanannyi ideig, sőt, akár kicsit hosszabb ideig használható akkumulátorról. A probléma ezzel azonban csak részlegesen van megoldva, hiszen lehetséges, hogy valaki pont az Aero miatt vett meg egy drágább gépet, a prémium Vistával.

A HP és a Lenovo képviselői a lapnak úgy nyilatkoztak, hogy az optimális akkumulátoros használati idő elérése érdekében a Vistával árusított laptopokon a Microsofté helyett saját maguk által összeállított energiagazdálkodási beállításokat alkalmaznak. Erre egyébként maga a szoftveróriás is biztatja a cégeket - derül ki a Cnet híréből. A rivális Apple Mac OS X operációs rendszerében szintén alkalmaznak látványelemeket, ám azokkal eddig nem merült fel hasonló probléma - bár a Macen nem is lehetséges kikapcsolni ezeket, tehát összehasonlításra sincs módja a felhasználóknak.