A YouTube fizetni fog a sztárjainak

Vágólapra másolva!
A videomegosztó felajánlotta reklámbevételei egy részét a legnépszerűbb klipek készítőinek, miközben újabb perek fenyegetik, ezúttal focis videók és híradófelvételek miatt.
Vágólapra másolva!

A YouTube vezetése a vele szerződésben álló tévétársaságokhoz hasonlóan felajánlja bevételei egy részét azoknak a felhasználóinak, akik a legnézettebb videókat állítják elő. A CNN értesülései szerint a cég egyelőre csak pár tucat olyan "sztárt" keresett meg az ajánlattal, akik a videomegosztón váltak híressé, többek közt azokat, akik a YouTube Awards, vagyis a szájt házi-Oscarjának legjobbjai közé kerültek.

Elismernék a teljesítményt

"A felhasználók által előállított tartalom az egyszerű amatőrfelvételek szintjéről olyan magas minőségű munkává fejlődött, amely előfizetők tömegeit vonzza, és hírességeket termel ki a felhasználók köréből" - mondta Jamie Byrne, a YouTube termékmenedzsere. A cég az ajánlattal ezt a teljesítményt szeretné elismerni, főleg azért, mert ez már a hirdetők számára is vonzó felületet teremtett.

A videomegosztó hasonló megegyezést eddig csak a szájton saját csatornát üzemeltető tévétársaságokkal kötött, és bár ennek részletei nem nyilvánosak, valószínűleg a videók nézettsége alapján fog fizetni azok készítőinek. A YouTube emellett nem tiltaná meg az internetezők körében igen népszerű sztárjainak, hogy más szájtokon keresztül is terjesszék videóikat.

A cég közben újabb perekkel kénytelen szembenézni az olyan tartalmak miatt, amelyeket a felhasználók nem maguk készítettek, hanem más forrásból "vettek kölcsön": pénteken az angol labdarúgó-szövetség perelte be az oldal üzemeltetőit a Premier League (az angol első osztály) meccseinek feltöltött videói miatt.

Lopott gólok és riportok

Az angolok azzal vádolják a szájtot, hogy működésével tudatosan ösztönözte a felhasználókat a felvételek illetéktelen feltöltésére és megtekintésére, sőt, ezzekkel a lopott anyagokkal verte fel saját üzleti értékét. A futball-liga a tulajdonát képező felvételek eltávolítása mellett azt is követeli a YouTube-tól, hogy kártérítésként fizesse meg számára a belőlük származó hasznot - bár pontos összeget egyelőre nem közöltek. A Premier League meccseinek három évre szóló közvetítési jogai egyébként 2,7 milliárd fontot kell fizetni, ha valaki jogtisztán szeretné leadni őket.

Az angol labdarúgó-szövetség a Bourne zenei kiadóvállalattal közösen nyújtotta be keresetét a videomegosztó ellen. Ezzel majdnem egy időben az amerikai NBC Universal is ringbe száll a szájt ellen, mégpedig a YouTube-ra egyébként is pikkelő Viacommal közösen. A két médiavállalat egy amerikai újságíró, Robert Tur tavaly indított perét támogatja, aki az 1992-es Los Angeles-i zavargásokról készített, és a szájtra szintén illetéktelenül felkerült felvételei miatt szeretne kártérítést kapni.