Százmilliókért kelhet el az ősi fényképező

Vágólapra másolva!
Egy müncheni padláson találtak egy fényképezőgépet, mely feltehetően a világ első kereskedelmi forgalomba került képrögzítő készüléke. A fotótörténeti jelentőségű tárgyat május végén bocsátják aukcióra: leütési ár várhatóan több százmillió forint lesz.
Vágólapra másolva!

Eddig csupán mítosznak tekintették a szakértők a párizsi Susse-testvérek által készített készüléket, ugyanis nem volt rá bizonyíték, hogy valóban létezett. A berendezésnek egyetlen példánya sem volt korábban ismert. Mindössze azt lehetett tudni, hogy a kameráról először 1839. szeptember 5-én jelent meg hirdetés, vagyis hetekkel azelőtt, hogy az Alphonse Giroux által gyártott ugyanilyen típusú eszköz megjelent. Mindkét berendezés dagerrotípia készítésére volt alkalmas, vagyis a fotográfia történetének legelső képrögzítési eljárását alkalmazta.

A Giroux által készített kamerát tartották eddig az első kereskedelmi forgalomban megjelenő fényképezőnek, így a mostani felfedezés egyben megváltoztathatja a fényképezés történetét is. A berendezések értékét a történeti jelentőségen kívül az is növeli, hogy rendkívül kevés példányban maradtak fenn. Egyetlen exponálás megközelítőleg húsz percig tartott, így már az 1840-es években más technológia váltotta fel ezeket a típusokat.

Forrás: [origo]

A Susse-kamerából ez az első ismert darab, a Giroux-készülékből pedig mindössze tíz darab maradt fenn a világ különböző múzeumaiban. Legutóbb egy katari gyűjtemény jutott egy megközelítőleg másfél millió eurót, azaz csaknem 370 millió forintot érő példányhoz.

Az árverésre kerülő készülék kikiáltási ára százezer euró, vagyis két és félmillió forint. Ez csupán egy jelképes összeg Peter Coeln, a bécsi WestLicht aukciós ház a tulajdonos szerint, aki szerint ez a berendezés "a fotográfia Willendorfi Vénusza". A szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a május 26-án zajló liciten rekordáron, akár egymillió euró fölötti összegért fog majd elkelni ez a fotótörténeti kuriózum.