Tovább nőtt a pedofil weboldalak száma

Vágólapra másolva!
Nem csak egyre több a pedofil tartalom a neten, de egyre durvább is, és szájtokat ügyesen bújtató nemzetközi bűnszervezetek mellett megjelentek a fotómegosztókat használó amatőrök.
Vágólapra másolva!

A brit székhelyű Internet Watch Foundation az elmúlt évben 34 százalékkal több bejelentést vizsgált ki pedofília-gyanús weboldalakkal kapcsolatban, mint 2005-ben, és ezek jelentős része nem volt alaptalan. A felhasználók bejelentéseit gyűjtő brit alapítványhoz 2006-ban több mint 31 ezer észrevétel érkezett, vagyis harmadával több, mint az előző évben - áll az IWF legfrissebb jelentésében.

Jellemző a durva erőszak

Ezek közül több mint 10 ezer oldalon valóban találtak pedofil anyagokat, és az érintett oldalak összesen több mint 3 ezer webszájthoz tartoztak. A felderített esetek nagy száma mellett az IWF arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek jelentős részének a tartalma is igen durva: több mint 3000 olyan felvétel készült, amely gyerekeken elkövetett szexuális erőszakot örökít meg. A britek becslései szerint a fellelt felvételeken szereplő legtöbb áldozat (91 százalékuk) 12 éven aluli lehet, vagyis a pedofiloknak a legfiatalabbak esnek áldozatul, és többségük lány. Az IWF által felderített szájtok közül több mint ezer kereskedelmi céllal működött, vagyis pénzért árusították a képeket és videókat.

A jellemzően szervezett bűnözői körökhöz tartozó üzemeltetők egyre fejlettebb technológiákat alkalmaznak az oldalaik rejtegetésére. A letölthető állományok sokszor a világ különböző pontjain elhelyezett szervereken találhatók, így csak a felhasználó gépén állnak össze egy egésszé, megnehezítve ezzel a felderítést. Másik elterjedt módszer, hogy az oldalakat csak rövid ideig működtetik ugyanott, vagy olyan harmadik országba költöztetik, ahol a helyi törvények miatt nem lehet tenni a tulajdonosok ellen. Van olyan oldal, amelyet 2002 óta 224-szer jelentettek az IWF-nek, mégsem tudtak tenni semmit.

A legtöbb szájt amerikai

A felderített pedofil oldalak 10 százaléka internetes fotómegosztó szolgáltatásokat használt a képek tárolásához, és a brit alapítvány szerint ez is egyre jobban elterjedt módszer. Szerencsére az ilyen fotótárakon viszonylag könnyű felderíteni és levetetni az illegális anyagokat. Az IWF hálóján fennakadt oldalak legnagyobb része, 55 százaléka az Egyesült Államokban üzemelt, 28 százalékuk pedig Oroszországban, míg a harmadik helyen, 7,9 százalékkal az európai kontinens áll, amelyet 7,4 százalékkal Ázsia követ.