Késik az Apple új operációs rendszere

Vágólapra másolva!
A cég elhalasztotta az OS X következő, Leopard nevű változatának megjelentetését, hogy időben ki tudja hozni mobiltelefonját: a két projekt egyszerre nem megy.
Vágólapra másolva!

Az Apple csütörtökön jelentette be, hogy a tervezett júniusi megjelenés helyett csak októberben hozza ki az OS X legújabb verzióját. A cég azzal magyarázza a késést, hogy az operációs rendszeren dolgozó munkatársainak egy részét át kellett állítania az iPhone fejlesztésére.

Az Apple magyarázata szerint a januárban bejelentett, zenelejátszóval és webböngészővel is felszerelt készülék az eddigi legbonyolultabb mobilos szoftverrel rendelkezik, és azért kellett kölcsön venni az OS X fejlesztőinek és minőségbiztosítási szakembereinek egy részét, hogy időben be tudják fejezni azt. A készüléke egyébként is az OS X mobilra írt változatát futtatja majd, és a cég mindenáron szeretne időben elkészülni vele, hogy ígéretének megfelelően júniusban piacra tudja dobni azt.

A iPhone-ból, amelynek legolcsóbb változata 500 dollárba, vagyis több mint 90 ezer forintba kerül majd, 2008-ban tízmillió darabot szeretne értékesíteni a cég. Az Apple nyár elején még csak az USA-ban mutatja be a modellt, Európában pedig várhatóan ősszel, míg Ázsiában csak a jövő év folyamán dobja piacra. A tőzsde nem értékelte a cég húzását, mivel az OS X késésének hírére 3 százalékkal esett az Apple részvényeinek árfolyama - bár az iPhone sikerén ennél valószínűleg jóval több múlik majd.