Saját arca lehet a jelszava

Vágólapra másolva!
Egy kanadai cég olyan kamerát mutatott be, amely ellenőrzi, hogy valóban a tulajdonos, vagy egy jogosult felhasználó ül a PC előtt, s csak ebben az esetben enged belépni a rendszerbe.
Vágólapra másolva!

A Bioscrypt 3D DeskCam egy kompakt, asztalra helyezhető kamera, amelyet infravörös érzékelővel láttak el: az eszköz három dimenzióban képes beszkennelni a felhasználók arcát, s csak azokat a felhasználókat engedi belépni, akiknek arcát előzetesen regisztrálta.

A fejlesztők közlése szerint a kamera mintegy 40 ezer ponton vizsgálja az arcon az egyezést, ezek javarészt a homlokon, a szemgödörben, és az orrnyeregben helyezkednek el. Az arcfelismerő megoldás akár egypetéjű ikreket képes megkülönböztetni, s profi maszkok használatával sem lehet átverni. Nem zavarja meg működését, ha például egy felhasználó utólag bajuszt növeszt, vagy új frizurával jelenik meg a kamera előtt, egyedül plasztikai sebészeti beavatkozást követően kell újfent regisztrálni a személyek arcát - ígéri a Bioscrypt.

Otthoni felhasználók számára is kínál érdekes funkciókat a 3D DeskCam: egyrészt hagyományos webkameraként is működik, másrészt pedig elkészíthetik vele arcuk chatprogramokban, játékprogramokban használatos, élethű mását. A fejlesztők szerint az arcfelismerés gyorsabban és kényelmesebben használható az egyéb biometrikai azonosítórendszereknél, például az ujjlenyomat-olvasónál és az írisz-szkennereknél. A 3D-s kamerát 350 dollárért (~ 65 ezer forint) kezdik árulni az idei év második felében, a későbbiekben, ha már nagy tételben gyártják majd, akár 200 dollárra is csökkenhet az ára.