A laptop lenyomja az asztali PC-t

Vágólapra másolva!
Piacelemzők prognózisai szerint 2011-re már nem az asztali, hanem a hordozható PC-ket fogják a legtöbben használni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai IDC előrejelzései szerint a noteszgépek piaca a következő évek során évi 16 százalék körül bővül majd, míg az asztali típusoké csupán 3,8 százalékkal. Ennek köszönhetően 2011-re a hordozható gépek világszinten is lekörözik majd nehezen mobilizálható társaikat, míg az Egyesült Államokban ez a folyamat már tavalyelőtt megtörtént - számolt be a BBC.

A társaság arra számít, hogy a Windows Vista megjelenésének hatására 2007 vége és 2008 eleje tájékán megugrik majd az asztali számítógépek eladása, ezt követően azonban a piacbővülés rátája visszaáll majd a szokásos alacsony értékre.

Már most jól fogynak a laptopok

2006-ban a gyártók 26,3 százalékkal több, összesen 82 millió laptopot értékesítettek, míg asztali PC-ből 140 millió darab fogyott el, ami csupán 2 százalékkal magasabb a 2005-ös értékesítési számnál. Magától értetődő dolog, hogy a noteszgépek legfőbb előnye, hogy szinte bárhová elvihetők, népszerűségük azonban azt is jelezheti, hogy a vállalatoknak a korábbinál nagyobb igényük van a mobil munkaerőre.

Amerikai felmérések szerint a használatban lévő noteszgépek 80 száza alkalmas vezeték nélküli internetezésre, s ezen gépek 88 százalékával otthon wifin keresztül érik el a világhálót - tavaly decemberben ötből egy internetező már drót nélküli hálózaton internetezett az USA-ban.