A virtuális pénz fenyegetheti a kínai jüant

Vágólapra másolva!
Kína korlátozza az internetes virtuális pénz és a hitelek felhasználását, hogy megakadályozza az engedély nélküli kereskedelmet és a pénzmosást.
Vágólapra másolva!

A US Today című amerikai napilap online kiadásában közölt tudósítás szerint a Pekingi kormány erősíteni akarja a hatósági ellenőrzést az ország online ipara felett, mert szakértők úgy vélik, hogy a virtuális QQ coins - vagyis QQ pénzérmék - forgalma veszélyezteti a jüan, a kínai valuta értékét.

Fél európányi pénztárca

A QQ érméket a tencent.com nevű internetes oldal bocsátotta ki, amelynek 220 millió regisztrált felhasználója van. Ez annyi, mint Németország, Franciaország és Nagy-Britannia lakossága együttvéve. A US Today megpróbálta megtudni, hogy mennyi virtuális pénz került forgalomba, de nem kapott választ. Korábbi sajtójelentések szerint a felhasználók az online pénzt és hitelt online vásárlásokra, telefonos szex szolgáltatásokra és szerencsejáték tartozások kiegyenlítésére fordították. A kínai hatóságok ezzel szemben úgy vélik, hogy a virtuális érméket pénzmosásra és illegális kereskedelemre használják.

A központi bank odafigyel

A kínai központi bank közleménye szerint szigorúan korlátozzák a virtuális valuta használatát, és az internetes oldalaknak világossá kell tenniük az online hitelek, és az internetes kereskedelemben használt valódi pénz közötti különbséget. Kínában van a világ második legnagyobb internetes közössége az Egyesült Államok után, hivatalos adatok szerint 137 millió felhasználó van az interneten. A pekingi kormány elsősorban üzleti és oktatási célokra szeretné fölhasználni a világhálót.

Januárban "az egészséges online kultúra" védelmében léptek fel, és felszólították a helyi hatóságokat, hogy az idén ne engedélyezzék új internetkávézók nyitását - írta a US Today online kiadásában.