Ultrakicsi windowsos PC fanatikusoknak

Vágólapra másolva!
Újabb notesz-méretű hordozható számítógép jelent meg a piacon a Flipstart formájában, amely már a Windows Vista legújabb funkcióit is kihasználja.
Vágólapra másolva!

A Flipstart több mint három év fejlesztés után mutatta be a miniatűr notebook-ra emlékeztető, szétnyitható ultramobil PC-jét, amely mindössze akkora, mint egy notesz. A gép 680 grammot nyom, 5,6 hüvelykes kijelzője van és mind a Windows XP, mind a Windows Vista futtatására képes. A modell lelke 1,1 gigahertzes Pentium M processzor , és fél gigabájt memóriája van 30 gigabájt winchesterrel, vagyis egy gyengébb hagyományos noteszgép teljesítményével rendelkezik. A tervezők szerint a Flipstart a közeljövőben 100 gigás háttértárat és akár 4 gigabájt beépített memóriát is kaphat.

Az apró számítógépen teljes QWERTY-billentyűzet található, bár a gombok méretéből ítélve folyamatos gépelésre ez nem igazán alkalmas. A Flipstart másik látványos extrája, hogy a fedelén kívül is található egy apró kijelző, amelyen a Windows Vista SideShow technológiájának segítségével kívánság szerint beállított információkat jeleníthet meg a gép bekapcsolása nélkül, így bármikor ki tudja listázni például a címtárban lévő kontaktokat vagy a beérkezett leveleket is. A gépbe SIM-kártyát helyezve mobil szélessávon, vagy wifin lehet internetezni, és egy VGA-felbontású beépített kamerája is van.

A gép jelenlegi változata a futtatott programoktól függően 1-3 órát bír ki egy feltöltéssel, ami a hagyományos noteszgépekhez vagy újabb UMPC-khez képest nem sok. A gépet 2000 dolláros, vagyis körülbelül 390 ezer forintos áron dobják piacra az Egyesült Államokban még ebben a hónapban. Érdekesség, hogy a gyártó tulajdonosa az egyik volt Microsoft-alapító, Paul Allen, aki szerint a hasonló minigépek a közeljövőben komoly hatást gyakorolnak majd az informatikai piac fejlődésére. A Flipstart kimondottan a profi, és emellett kütyübolond vásárlóknak szánja a borsos árú modellt.