Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság (LB) azt tervezi: a közeljövőben minden internethasználó számára elérhetővé teszi a jelenleg mintegy 192 ezer döntést tartalmazó belső adatbázisát - közölte az LB elnöke pénteken Pécsett.
Vágólapra másolva!

Az eddig hozott határozatokat tartalmazó adatbázis olyan kincs, amely az élet szinte minden területére választ ad, és nemcsak jogászoknak, gazdasági szervezeteknek, minisztériumoknak, hanem a pereskedő vagy csak érdeklődő átlagembereknek is hasznos lehet - tette hozzá Lomnici Zoltán a Baranya Megyei Bíróság összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Utalt rá: a törvény szerint az LB és az ítélőtáblák július elsejétől új döntéseiket kötelesek bárki számára elérhetővé tenni honlapukon, az LB azonban a régi ügyeket is feltenné a világhálóra. Lomnici Zoltán szavai szerint ehhez a sokszor 20-50 oldalas határozatok áttekintésére, és a szigorú adatvédelmi szabályoknak megfelelő megszerkesztésére van szükség. Ez néhány millió forintból megoldható. A pénzt az LB a szaktárcától szeretné megkapni, illetve európai uniós forrásokból szeretné előteremteni. A főbíró szólt arról, hogy a www.lb.hu honlapon már most 2.097 dokumentum, köztük 1.383 elvi határozat, 96 jogegységi határozat és egyebek mellett nyolc kollégiumi vélemény olvasható.