Windows-lassúsági versenyt rendeztek

Vágólapra másolva!
Német számítógépmágusok egy 8 megahertzes PC-n is el tudták indítani az XP-t, igaz, a Windows indulása egy ilyen régi gépen mintegy félórát vesz igénybe.
Vágólapra másolva!

A Winhistory.de weboldal szerkesztői speciális versenyt hirdettek, melyen a cél a Windows XP elindítása a lehető legkisebb teljesítményű PC-n. Az operációs rendszer futtatásához a Microsoft hivatalos adatai szerint egy legalább 233 megahertzes processzorra, és 64 megabájt memóriára van szükség, a kísérletek során azonban kiderült, hogy az XP még ennél gyengébb hardveren is elindul - igaz, gyakorlatilag olyan lassan, hogy használni nem sokra lehet.

A szerkesztők négyféle konfiguráción próbálkoztak az XP indításával: 75 és 83, majd 63 megahertzen működő lapkákkal szerelt ősi konfigurációkra telepítették az operációs rendszert különböző trükkökkel. Végül ennél még kisebb teljesítményű masinán is elindult a Windows: egy régi, eredetileg 486-os számítógépek felturbózására szánt, 83 megahertzes Pentium Overdrive processzor teljesítményét csökkentették 8 megahertzre.

Beszámolójuk szerint az XP telepítője nem hajlandó elindulni 64 megabájtnál kevesebb memóriával, ám az installálás után a rendszer akár 20 megabájt rammal is elindul. A nagyjából tizenöt évvel ezelőtti színvonalat képviselő PC-n a Windows XP elindult, igaz a rendszer indulása 30 percet vett igénybe, nem volt hang, és az Asztal is 16 színben jelent meg.

Az első ikonok már 13 perc után tűntek fel a képernyőn, ezt követően azonban még 17 percet kellett várnia a tesztelőknek arra, hogy használatba vehessék a gépet, ráadásul a processzor terhelése folyamatosan száz százalékon állt.