Vezeték nélkül intenzívebb a netezés

Vágólapra másolva!
Egy amerikai felmérés szerint a wifit vagy mobil netet használók többet és gyakrabban interneteznek, mint azok, akik csak vezetéken keresztük érik el a világhálót.
Vágólapra másolva!

A Pew Internet and American Life projekt mobil netezési szokásokat vizsgáló felmérése szerint többet és gyakrabban interneteznek azok, akik vezeték nélkül jutnak hozzá a világhálóhoz. Míg az átlagos internetezők 74 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egy tipikus napon olvas e-maileket, addig a hordozható eszközöket használók 54 százaléka biztosan megnézi azokat.

Híreket is többet olvasnak a felhasználók vezeték nélküli hálózaton: az asztali gép mellett netezőknek csupán 31 százaléka néz híroldalakat minden nap, a drót nélkül netezőknek viszont közel fele. A felmérés szerint az otthoni vezeték nélküli eléréssel rendelkező amerikaiak száma körülbelül kétszeresére, 20 százalékra nőtt az elmúlt egy évben.

A Pew szerint a wifis vagy mobilos netelérésnek nem az a legnagyobb előnye, hogy bárhol csatlakozni lehet vele a hálózatra, hanem inkább az, hogy bármikor. A felmérés szerint a felhasználók életformájához, munkájához kötődik az intenzív internethasználat szükségessége. Az internet állandó jelenlétét Manuel Castells kommunikációkutató professzor "könyörtelen elérésnek" nevezi, hiszen a felhasználót bármikor "utolérheti" a munka.

A felmérés adatai szerint a laptoptulajdonosok többsége kihasználja a mobil kapcsolódási lehetőségeket, 60 százalékuk ugyanis úgy nyilatkozott a Pew-nak, hogy otthonában vagy a munkahelyén kívül használ vezeték nélküli internetet. Otthon a laptop-tulajdonosok 88 százalékának van wifi-routere, az irodán belül viszont legtöbben (70 százalék) a noteszgépeket is a hálózati kábelre csatlakoztatják.