A felügyelet szerint az elektronikus pénz is biztonságos

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kampányt kezdett a biztonságos elektronikus bankolás népszerűsítésére. Szerintük az e-bankolás sem fenyegetettebb, mint a hagyományos készpénzforgalom.
Vágólapra másolva!

Nyomtatott, és internetes tájékoztatással próbálja a banki ügyfelek szorongását oldani a PSZÁF. A tizenöt oldalas nyomtatvány, és a szervezet honlapjának az elektronikus pénzügyekkel kapcsolatos információkat tartalmazó oldalán az alapfogalmak tisztázásától kezdve egészen az internetes tőzsdézésig nyújt általános információkat a szervezet.

Ugyanolyan biztonságos

Marsi Erika, a PSZÁF főigazgatója felügyeleti kampány indítása kapcsán rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az "elektronikus pénz" teljesen egyenrangú, egyenértékű a készpénzzel. Ugyanolyan biztonságos elektronikusan intézni a pénzügyeket, mint hagyományosan. Egyik sem nyújt száz százalékos biztonságot, de kellő odafigyeléssel a polgárok védhetik vagyonukat. A hagyományos pénzforgalomban a hamis bankjegyek, zsebtolvajok, csalók, trükkös pénzváltók rablók jelenthetik a legfőbb veszélyforrást, míg az interneten például az adathalászok, vagy a kamu weboldalak, ahol valójában nem árulnak semmit, csak az ügyfelek pénzét markolják fel bizalmas adataik felhasználásával.

Míg az ügyfelek már gyerekkorukban megtanulják - persze több-kevesebb sikerrel -, hogy miként tudják valóságos bankóikat védeni a hétköznapokban, a cybertérben bizony új fogásokat, egészségesen bizalmatlan szemléletet kell elsajátítani - ez utóbbi azonban nem azonos a hisztérikus félelemmel, ami sokakat elönt, ha elektroniksu pénztárcáról, vagy valami hasonló, számukra bizarr szolgáltatásról hallanak.

Minden ötödik számlatulajdonos e-bankol

A PSZÁF a közelmúltban végzett felmérést a hazai bankok körében az elektonikus banki szolgáltatásokról. Eszerint az ország több mint 7,5 millió lakossági és üzleti banki ügyfele egyötödének van internetbanki hozzáférése (több, mint 1,3 millió ügyfélnek), ám a számlatulajdonosok 93 százaléka érhetne el netes banki szolgáltatást. Ugyanakkor a világhálón jelenleg 2700 aktív adathalász oldal található, az internettörténelemben pedig ezidáig összesen 186 ezer hasonló kamuszájtot jegyeztek (a statisztikát érdemes kiegészíteni azzal, hogy minél hamarabb zárnak be, vagy tiltanak le egy ilyen oldalt, annál hamarabb nyílik egy másik).

A fenyegetettséget tehát nem szabad alábecsülni, de nem is nagyobb a banki ügyfelek vagyonvesztésének az esélye, mint annak, hogy zsebtolvajok áldozatává váljon. A PSZÁF kezdeményezése azért indult, hogy az informatika, az internet és a banki szolgáltatások világában egyaránt járatlan - bizonyos szempontból tehát hendikeppel induló - banki ügyfelek is merjék és tudják használbni az elektronikus banki szolgáltatásokat.