Villámgyors Canon fényképező profiknak

Vágólapra másolva!
A Canon EOS rendszer húsz éves évfordulóját egy új csúcsgéppel ünnepelte a japán gyártó: hivatalosan is bemutatta a világ jelenleg leggyorsabb fényképezőjét, a Canon 1D Mark III-at.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hónapok során a szakmai fórumokon sokan arra számítottak, hogy a Canon új tükörreflexes fényképezője a középkategóriás 30D-t váltja majd fel, ezért kimondottan meglepetésnek számít a mostani sajtóközlemény.

A Canon új csúcskategóriás gépe elsősorban a sportfotósok szívét dobogtatja majd meg, hiszen nagy hangsúlyt fektettek a sebességre a tervezés során. A tíz megapixeles érzékelővel felszerelt masina 10 képet képes rögzíteni másodpercenként (!), és ezzel jelenleg a világ leggyorsabb fényképezőjének számít ebben a kategóriában.

Forrás: [origo]

A Canon 1D Mark III szenzora a megszokottnál valamivel nagyobb, így az objektívek gyújtótávolságának számításakor mindössze 1,3-szoros szorzóval kell számolni. Érdekesség, hogy egyben ez az első professzionális használatra szánt készülék, amelybe pormentesítő rendszert építettek. Korábban ez csupán a belépőszintű Canon 400D-ben volt megtalálható.

Az új, 45 pontos autófókusz-rendszeren, a dupla DIGIC III képfeldolgozó processzorokon és a rendkívül tág, ISO 50 és 6400 között állítható fényérzékenységi tartományon kívül az egyik legfigyelemreméltóbb újítás az úgynevezett Live View üzemmód. A ma még kuriózumnak számító technológia lényege, hogy a hátfali 3 colos kijelzőt komponálásra is lehet használni a kompakt típusokhoz hasonlóan. Ehhez hasonló rendszer csupán az Olympus és a Panasonic egyes termékeiben van jelenleg.

A sport- és stúdiófotósok munkáját könnyítheti meg az, hogy a fényképezőt USB-kábellel vagy opcionális WiFi csatlakozóval Mac vagy Windows számítógépre lehet kötni, illetve irányítani. Ebben az üzemmódban is működik a Live View, vagyis a PC monitorján közvetlenül látható a fényképező keresőjének képe.

Forrás: [origo]

A rendkívül strapabírónak tervezett zárszerkezet legalább 300 ezer expozícióra képes (összehasonlításképpen: a Canon 30D 100 ezer képre van kalibrálva). A CompactFlash és SD/SDHC szabványú memóriakártyákat egyaránt kezeli a fényképező, amely egyébként új lítiumion akkumulátort is kapott, így a gyári specifikáció szerint 2200 (!) fotót tud készíteni egyetlen töltéssel.

A Canon EOS-1D Mark III kétségtelenül meggyőző technikai paraméterekkel rendelkezik, ezért sokaknak érdekes lehet. Az új gépváz legfőbb hátrányának az tűnik, hogy kiskereskedelmi ára 4000 dollár, azaz megközelítőleg 770 ezer forint az Egyesült Államokban.