A melegtől nem romlik a winchester

Vágólapra másolva!
Az általános közvélekedés szerint az erőteljes terhelés és a magas hőmérséklet könnyen a merevlemezek meghibásodásához vezet, a Google legfrissebb kutatása azonban részben rácáfolt erre.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat munkatársai a Google Labs oldalon tették közzé azon tanulmányokat, amely a winchesterek meghibásodási hajlandóságát írt a le a saját szerverparkjukban gyűjtött adatok alapján. A cég elsősorban olcsó, a kiskereskedelmi forgalomban is kapható winchestereket használ, amelyekből több mint százezer, 2001 után gyártott, 80 és 400 gigabájt kapacitású modellt vettek górcső alá a tanulmány készítői.

A Google szakemberi is azt várták, hogy az intenzív használatnak kitett egységek könnyebben tönkremennek, de ez a hiedelem csak a nagyon fiatal és a 3 évnél öregebb winchestereknél igazolódott be. A tanulmány szerzői szerint erre az "erősebb győz" elve lehet az egyik magyarázat, mivel a gyakran használt merevlemezeknél korán kiderültek a hibák, ezért lecserélték azokat, míg a ritkábban használtaknál csak később derül fény a problémákra.

A vizsgálatok eredményei szerint a hőmérsékleti tényezők sem játszanak olyan komoly szerepet a winchesterek meghibásodásában, mint azt eddig gondolták. Az eszközök 20 és 45 celsius fok közötti hőmérsékleten nagyjából ugyanolyan arányokat mutattak, és csak különlegesen magas hőmérsékleten romlottak el gyakrabban. A tanulmány eredményei elsősorban a szerverparkok tervezőinek nyújthatnak segítséget, akik az eddigieknél szabadabban gazdálkodhatnak a hellyel a gépek elhelyezése során.