Siketeknek segít a mobilos szoftver

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók kamerás mobilra fejlesztenek olyan megoldást halláskárosultak számára, amely lehetővé teszi a jelbeszéd továbbítását olyan minőségben, amelyen a felek jól láthatják egymás mozdulatait.
Vágólapra másolva!

A University of Washington munkatársai egy speciális, mobiltelefonon futtatható szoftverrel bővítenék ki a halláskárosultak mobilkommunikációs lehetőségeit az sms-en és a szövegalapú chatelésen túl. A kutatók egy olyan videotömörítési technológiát fejlesztenek, amelynek sávszélességigénye alacsony, ugyanakkor elfogadható minőségben tudja továbbítani a jelbeszédben társalgó felek mozdulatait - adta hírül a BBC.

Bár hagyományos videohívás már évek óta elérhető a harmadik generációs szolgáltatás, az erre alkalmas 3G-s hálózatok még nem érhetők el mindenütt. A kutatók ezért egy olyan videoalapú kommunikációs megoldást fejlesztettek ki MobileASL néven, amely kis, 10-20 kilobit/s-os adatátviteli sebesség mellett is működőképes. Ez a sebesség lehetővé teszi, hogy a jelenleg legelterjedtebb, ám nem túl gyors mobilinternetes technológiával, a GPRS-szel is lehessen videotelefonálni, persze kamerás mobilra mindenképpen szükség van.

Forrás: [origo]
A fontos részek élesek

A jelbeszéd során a társalgó feleknek jól kell látniuk a másik arcát, illetve karjainak és ujjainak helyzetét is, ezért volt nehéz a fejlesztőknek olyan megoldást találniuk, ami mindezt kis sávszélesség mellett is biztosítani tudja. A megfelelő videotömörítés kidolgozásakor további problémát jelentett, hogy a túl bonyolult algoritmusok nagyon leterhelték a telefonok processzorát, így hamar leszívták az energiát az akkumulátorról - nyilatkozta a projekt egyik vezetője, Richard Ladner professzor a BBC-nek.

Ezt a gondot végül köztes megoldással orvosolták, a mozgókép továbbítására használt szoftver az egyes képkockáin mindig csak a jelbeszéd során használt, azaz a kommunikációhoz fontos testrészek optimális megjelenítésére helyezi a hangsúlyt: azaz például a háttér vagy a törzs csak elnagyoltan látszik, míg az arc és a kezek élesek, részletgazdagak. A kutatók szerint a legfontosabb az arc mimikájának jó minőségben való átvitele, a jelbeszéddel kommunikálók ugyanis főként a másik fél arcára fókuszálnak, a kézmozgásokat inkább periférikus látásukkal követik nyomon. A kutatók nyilatkozatai szerint már tárgyalásokat folytatnak amerikai mobilszolgáltatókkal a szoftver bevezetéséről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!