Összehajtható, százdolláros és más okos minigépek

Vágólapra másolva!
Míg a divatosabb telefonokról fokozatosan eltűnik a billentyűzet, addig a tenyérgépeken egyre változatosabb formában tűnik fel. A barcelonai 3GSM-en megnéztünk mágneses, kihajtogatható, lehajtható, szétcsúsztatható billentyűzettel felszerelt masinákat, és a mobilexpó kínálatából némileg kilógó százdolláros PC-t is.
Vágólapra másolva!

A trendi mobilok mellett már csak azért is kíváncsiak voltunk a nagyobb teljesítményű, és főleg nagyobb billentyűzett ellátott tenyérszámítógépekre, mert reménykedünk benne, hogy egy szép napon otthon hagyhatjuk a 3 kilós laptopot, és csak valami zsebből előrántható kütyüvel flangálunk majd az ilyen vásárokon. A műfajból elsőként a Nokia E90-est vehettük nyomkodtuk meg egy kicsit, amelyet már eddig is sokan használtak mobil irodának.

A készülék legnagyobb előnye, hogy vékony hasábformája miatt könnyen zsebre vágható, a billentyűzete viszont nem túl nagy. Mellette szól viszont, hogy kitűnő minőségű kijelzője van, és mind kinézetre, mind tapintásra rendkívül kellemes anyagokból rakták össze. Jól áll a masszív kis okostelefonnak az is, hogy szürkéről feketére változtatták a színét - sajnos azonban őszig még várni kell rá.

Variációk PDA-formára az i-mate-től

Tenyérgépekből szép választékot láthattunk a Windows Mobile standon is az operációs rendszerrel működő készülékekből. Az olyan nagy nevek, mint a Palm vagy a Motorola mellett egy kisebb cég, az i-mate keltette fel figyelmünket, mivel egy 2,8 hüvelykes, qwerty-billentyűzetes készüléket is kiállítottak.

A cég ősszel hoz ki egy erős PDA-telefon sorozatot Ultimate néven, amelyek mindegyike érintőképernyős lesz, háromféle készül majd ugyanazzal a tudással: egy hagyományos formájú a képernyő alatti mobilos számbillentyűkkel, egy hosszában szétcsúsztatható, és a fentebb már említett, teljes billentyűzetes, szétnyitható. A készülékekből az egyik szétcsúsztatható példánytól eltekintve csak maketteket vehettünk szemügyre, annyit azonban megtudhattunk, hogy a telefonos tenyérgépeket 520 megahertzes processzorral, 256+128 megabájt beépített memóriával, a legújabb (b/g/e/i) szabványokat ismerő wifi-csatlakozóval, Nvidia grafikus chippel és FM-rádióval szerelik majd fel.

Forrás: [origo]
Két variáns az i-mate Ultimate-ek közül
Még több kép a galériánkban

A készülékekhez olyan univerzális asztali dokkolót is forgalmaznak majd, amellyel a PDA billentyűzet és monitor segítségével asztali munkaállomássá alakítható, és a cég képernyővel egybeépített, Windows Vistát futtató otthoni szórakoztatóközpontját is lehet majd velük vezérelni, illetve azokról tartalmakat áttölteni vezeték nélkül. Pontos árakat egyelőre nem tudtak mondani az i-mate munkatársai, csak annyit, hogy az izmos konfiguráció miatt a drágább kategóriába tartoznak majd az ősszel megjelenő Ultimate-ek. Ez ellen csupán a készülékek egyetlen részlete szól: a gagyi kinézetű, rideg, ráadásul aranyszínű árnyalatban pompázó műanyag borítás.

Mindendutdó minigép mágneses billentyűzettel

Forrás: [origo]
Így jön le a HTC Advantage billentyűzete

A vásáron látogatást tettünk a PDA-gyártás tajvani nagyágyújának standjánál is, ahol az Advantage névre keresztelt, modellt vettük szemügyre. Erre már kevésbé illik a "tenyérgép" kifejezés, mivel 5 hüvelykes kijelzővel szerelték fel, billentyűzet nélkül 1,6 centiméter, azzal együtt pedig 2 centiméter vastag. A vaskos gépház és az öt hüvelykes kijelző láttán elsőre azt hittük, teljes windowsos géppel van dolgunk, de a Windows Mobile 6 zöldesen derengő képe hamar "kijózanított" minket.

A készülék viszont mindent tud, amit tenyérgép manapság tudhat: három normás 3G-s/HSDPA-s mobiltelefon, bluetooth, wifi-csatlakozó, beépített GPS Tomtom navigációs szoftverrel, két kamera, amelyikből a nagyobbik 3 megapixeles, 3,5 milliméteres jack-csatlakozó, TV-kimenet, és a beépített 256+128 megabájtos memóriát egy 8 gigás winchester is kiegészíti. Ez azonban csak a specifikációk áttekintése után derült ki a HTC "nehézfiújáról", ami elsőre szembetűnő, az a VGA-képernyő alatt figyelő billentyűzet.

A vaskos dobozhoz furcsa módon egy nagyon vékony, apró gombokkal ellátott qwerty-klaviatúrát mellékelt a gyártó, amely teljes egészében levehető. A géphez ugyanis erős mágnes rögzíti, használat közben a gép aljára, használaton kívül annak előlapjára tapasztható - így a kijelzőt is védi. Gépelni kis mérete miatt már nem olyan kényelmes rajta: egy ekkora gépet igazán elláthattak volna kicsit nagyobb klaviatúrával is, a mágneses megoldással így csak a zsanérokat spórolták meg. A nagy kijelző viszont legalább könnyedén böködhető nem csak érintőpálcával, hanem ujjal is. Az univerzális minigépet körülbelül 190 ezer forintos áron lehet majd megvásárolni.

Széthajtogatható mini-PC a Samsungtól

Forrás: [origo]
Samsung SHG-9000 mini telefonnal
Még több kép a galériánkban

A Samsung a WiMax-unió standján állította ki azt a modelljét, amelyért látatlanban is rajongunk egészen azóta, hogy először hallottunk róla. Az Anycall SGH-9000-esről van szó, amely egy három modulból álló, széthajtogatható miniszámítógép. A kijelzője ennek is 5 hüvelykes, viszont nem érintőképernyős: arra ugyanis a másik két panelen található "félbevágott" billentyűzett és a körülbelül hüvelykujjnyi, jobb kézre eső mini érintőpad mellett.

A kiállított gépen Windows XP futott, amelyet 25 gigabájtos winchester szolgál ki, és GSM telefon is van benne, amelynek kényelmes használatához egy miniatűr, szétnyitható mobiltelefont formázó bluetoothos kiegészítű is jár hozzá. Egyébként a három panelt összehajtogatva egy nagyjából noteszméretű eszközt süllyeszthet az ember a táskájába, amelynek beépített kamerája is van.

Forrás: [origo]
Ekkorára lehet összehajtani a gépet

A modellel kapcsolatban leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy billentyűzete mennyire használható. A standon sertepertélő samsungos termékmenedzserek több ízben is figyelmeztettek, hogy ez még csak prototípus, de a klaviatúra működésében semmi kivetnivalót nem találtunk. Egyedül annyit változtattunk volna rajta, hogy több billentyűt tettünk volna át a baloldali modulra: annak legszélső oszlopa ugyanis üresen maradt, és a qwerty billentyűsor a jobb oldalon folytatódott az y gombbal. A gépelés ettől eltekintve majdnem olyan volt, mint laptopon, csak kellett volna pár perc, hogy megszokjuk annak rendhagyó arányait, és vakon is tudjunk gépelni rajta.

A forma tehát tetszett, abban viszont nem vagyunk biztosak, hogy a masina valaha is piacra kerül majd Európában. A gépet ugyanis nem wifi-csatlakozóval, hanem WiMax-antennával látták el, ezért is volt a többi wimaxos kütyü mellett kiállítva. Az újfajta, több kilométeres hatótávolságú adatátviteli szabvány nálunk még szinte ismeretlen, Koreában viszont rendkívül népszerű, és az USA-ban is terjedőben van. Bár a 9000-es még mini-PC még a Samsung hazájában sem került piacra, a cég munkatársai elmondták, az amerikai Sprint mobilszolgáltató felveszi a kínálatába. Az ára viszont igen komoly, 2000 dollár, vagyis körülbelül 400 ezer forint lesz a tengerentúlon, vagyis valószínűleg igen kevesen engedhetik majd meg, hogy erre cseréljék le a laptopjukat. Kár, szívesen látnánk ebből a modellből egy olcsóbb, butább, akár Windows Mobile-os verziót. A széthajtható billentyűzetet egész sor készülékre oda lehetne biggyeszteni, nem is értjük, miért nem nyúlja a konkurencia.

Zsongás és információhiány a százdolláros laptop körül

Forrás: [origo]
Százdolláros PC az Origóval a képernyőjén

Végül szólnunk kell egy olyan készülékről is, amely tényleg kilógott a 3GSM kínálatából, mégis örültünk neki, hogy ott találtuk: ez pedig a százdolláros PC. Az expón a gépek fejlesztésével és terjesztésével foglalkozó One Laptop Per Child (OLPC) alapítvány állított ki néhány darabot a fejlődő országokban élő gyermekeknek szánt számítógépből, amelyekből idén nyár elején szállítják majd le az első 35 ezer darabot.

A laptopokat érthetően mindenki kíváncsian nyomogatta, amikor azonban a gép működéséről szerettünk volna megtudni részleteket, a standon tartózkodó OLPC-sek zavartan kimentették magukat. Ők inkább a program promóciójával foglalkoztak, nem annyira az olcsó számítógép technológiai részleteivel, így önállóan próbáltunk eligazodni annak kezelőfelületén. Ez elvileg nem is igényel nagy szakértelmet, hiszen a gépet gyerekeknek tervezték, viszont a szoftvere teljesen egyedi.

Ez főleg a kezelőfelületén látszik meg: az éppen futó programok ikonjai középen, egy körben jelennek meg, az elindításra várók pedig a képernyő alján sorakoznak egy sorban. A koncepció is más egy kicsit, mint a hagyományos számítógépeken, a szövegszerkesztőt például "naplónak" hívják rajta, az ötleteik, mindennapi gondolataik lejegyzésére bíztatva a gyerekeket. A webböngésző mellett állandó linket kapott az asztalon a Wikipedia online lexikon is, bár nem biztos, hogy jó, ha a lurkók ebből tanulnak meg mindent.

Forrás: [origo]
A billentyűzet tűnt a legstrapabíróbbnak

A billentyűzeten helyet kaptak olyan gombok, amelyekkel egy mozdulattal lehet bezárni a programokat, vagy az ablakos-teljes képernyős megjelenítés között átváltani, illetve a beépített wifit szabályozni annak megfelelően, hány szomszédos géppel szeretnénk hálózatba kapcsolódni. A készülék tetején található kihajtható fülek nem csak viccesebbé teszik a gépet, hanem antennaként szolgálnak, összecsukott állapotban ezek rögzítik a behajtott képernyőt, illetve alattuk találhatók az USB- és jackcsatlakozók. A gumírozott billentyűzeten elsőre nehezen ment az írás, aztán rájöttünk, hogy kicsit erőteljesebben kell leütni őket.

Az egybeöntött gumilappal lefedett koszálló klaviatúra biztosan jó szolgálatot tesz majd Ruanda falvaiban vagy a thai esőerdőkben, a gép egésze azonban inkább tűnik színes gyerekjátéknak, mint strapabírónak. Ez főleg annak köszönhető, hogy kemény, fényes felületű borítást kapott, így az a gyanúnk, könnyen törik, és nem sokáig bírja összekarcolódás nélkül sem. Ettől függetlenül ebből is szívesen magunkkal hoztunk volna egy példányt Barcelonából, hogy alaposabban kipróbáljuk. Sajnos a gép kereskedelmi változatáról sem tudtak mondani semmit az OLPC standján, de úgy gondoljuk, jó kezekben lesz a gyerekeknél is, főleg, ha a terveknek megfelelően több millió példányban szállítják majd le világszerte.