2014-ig tovább él a Windows XP

Vágólapra másolva!
Bár a Windows Vista megjelenéséig már csak napok vannak hátra, a  Microsoft bejelentése szerint a jelenleg elterjedt XP verzió komponenseit 2009-ig frissítik, kritikus hibajavításokat pedig 2014-ig adnak ki az operációs rendszerhez.
Vágólapra másolva!

A szoftveróriás a Windows XP otthoni felhasználóknak szánt Home és Media Center jelű verziójának terméktámogatását öt évvel meghosszabbítja - számolt be a VNUnet.com. Ennek értelmében a fent említett két verzióhoz 2009 áprilisáig a cég teljes körű támogatást nyújt. E azt jelenti, hogy a Microsoft két éven át még kiad új verziókat az XP részét képező fontos szoftverekből - például az Internet Explorerből vagy a Media Playerből -, illetve egy harmadik javítócsomag megjelenésére is számítani lehet.

2009 tavaszát követően egy kiterjesztett támogatási időszak fog életbe lépni, amely 2014-ben zárul le, azaz a Windows XP-t 13 évvel az XP debütálását követően küldi majd nyugdíjba a szoftvercég. Azonban a bővített támogatás keretében az elérhető szolgáltatások köre már szűkül: új verzió nem készül a komponensekhez, kizárólag a termék esetleges biztonsági hibáit orvosló javításokat fognak kiadni az XP-hez.

Forrás: [origo]

A redmondi cég támogatási életciklusa szerint alapesetben a kiterjesztett támogatást csak vállalati környezetbe szánt alkalmazások - így például a Windows XP Professional verziója - esetén biztosítja. Ugyanakkor nem ez az első eset, hogy a vállalat meghosszabbította egy sokak által használt szoftverének támogatását. A Windows 98 és a Me jelű operációs rendszerek például eredetileg 2004 januárjában vonultak volna nyugdíjba, ám mivel még világszerte sok helyütt használták ezeket a termékeket, a cég 2006 júliusáig biztosított hozzájuk javításokat.