Vágólapra másolva!
Az unió német elnöksége gőzerővel kezdte meg a munkát, hogy akár idén nyáron alacsonyabb legyen a külföldi mobilozás díja, sőt, az adatforgalmi díjak letörése is szóba került.
Vágólapra másolva!

Távközlési szolgáltatók és civil szervezetek részvételével tartott meghallgatást az Európai Parlament az unión belüli roamingdíjak csökkentése ügyében - adta hírül a theparliament.com híroldal. A Viviane Reding távközlésért felelős uniós biztos által kezdeményezett tervezet értelmében a közösség egységesen szabályozná, hogy a mobilszolgáltatók mennyi extra díjat szabhatnak ki a külföldről kezdeményezett hívásokért.

Nyárra mindenhol megszavaztatnák

A Paul Rübig konzervatív képviselő által előadott tervezetet április 12-én terjesztik elő szavazásra az EP illetékes szakbizottságában, és már májusban vinnék a plenáris ülés elé. A német uniós elnökség ugyanis szeretné elérni, hogy minél előbb megállapodás szülessen az ügyben, és már idén nyáron csökkentenék a roamingdíjakat, jelentős anyagi terhet levéve ezzel az EU-n belül utazó mobilosok vállairól.

Rübig szeretné elérni, hogy ugyanannyiba kerüljenek a külföldi országon belül lebonyolított, a hazafelé, illetve a harmadik országba irányuló hívások is. A tervezet 49 eurócentben (123 forint) limitálná a külföldről kezdeményezett hívások végfelhasználói percdíját, a fogadott hívásokért pedig maximum 25 centet (63 forint) kellene fizetni. A képviselő tervezetében emellett az is benne van, hogy a külföldre érkező mobilos a szokásos üdvözlő szöveg mellett az adott országban érvényes roamingdíjakról is automatikusan tájékoztatást kapjon a mobilszolgáltatótól.

A mobilinternet még nem fér bele

Az unió emellett a mobiltársaságok közötti nagykereskedelmi árakat is szabályozná, ami tovább csökkentheti majd a telefonálás költségeit. Az Európai Parlament ülésén szóba került a nemzetközi adatforgalmi díjak - például a mobilinternet vagy a mobilos Skype-olás - költségeinek csökkentése, és az SMS-ek olcsóbbá tétele is.

Forrás: EPA
Barroso volt soros uniós elnök: már ő is próbálta lenyomni az árakat (korábbi felvétel)

Az adatforgalmi díjak csökkentését azonban egyelőre sem a mobiltársaságok, sem az EP-képviselők nem szeretnék egy kalap alá venni a roamingdíjak szabályozásával. Az O2-Telefonica már csak azért sem tartja helyesnek ezt a törekvést, mert nincsenek megfelelő elemzések az ilyesfajta forgalomról, és az Európai Bizottság illetékes igazgatója, Fabio Colasanti sincs meggyőződve ennek szükségességéről, de ígéretet tett rá, hogy figyelemmel kíséri a témát.

Főleg az üzletembereknek fontos

Az EU soros elnökségét betöltő Németország mindent megtesz, hogy elérje a roamingdíj-csökkentést, már csak azért is, hogy valamilyen kézzel fogható eredményt mutasson fel az unió állampolgárai számára. A kedvezmény Viviane Reding szerint nem is elsősorban a turisták, hanem az uniós gazdaság fellendítése szempontjából fontos: a EU-biztos szerint ugyanis jelenleg a kis- és középvállalkozások számára jelentenek súlyos terheket a mobilos roamingdíjak. Az EB adatai szerint évente mintegy 110 millió üzletember használ roaming-szogláltatást, ezzel szemben a "barangoló" turisták száma csupán 37 millióra tehető.