Gyorsabb wifit vezet be az Intel

Vágólapra másolva!
Az amerikai lapkagyártó új, s a jelenleg elterjedt wifi-szabványoknál nagyobb hatótávolságot és gyorsabb átviteli sebességet biztosító technológiát tesz elérhetővé laptopokban.
Vágólapra másolva!

A megoldás a 802.11n jelzést viselő, új generációs wifi-szabványon alapul, amely a jelenleg használatos 802.11b és 802.11g technológiáknál fejlettebb funkciókat kínál. Az új vezeték nélküli technológia nagyjából tízszer olyan gyors adatátviteli sebességet biztosít elődeinél, így például HD-felbontású videók valós idejű lejátszását is lehetővé teszi.

Az n-szabványú hotspotok hatótávolsága is nagyjából másfél-kétszere lesz a jelenlegieknek, azaz távolább lévő számítógépekkel is csatlakozni lehet majd rájuk. Emellett az Intel azt ígéri, hogy a cég új wifi-lapkája kevesebb energiát igényel működéséhez: a gyártó mérései szerint a rivális 802.11n chipekhez képest egy órával hosszabb használatot biztosít akkumulátorról.

Az újfajta wifi-lapkát a társaság a Core 2 Duo és a Centrino Duo mobiltechnológiát alkalmazó laptopokhoz teszi elérhetővé, s elsőként többek közt az Acer, a Gateway és a Toshiba noteszgépeiben fog debütálni a Windows Vista január végi premierjével párhuzamosan. Meglepő módon az Intel azt megelőzően kereskedelmi forgalomba hozza a terméket, hogy a 802.11n wifi-szabvány végleges változatát jóváhagyták volna. A chipgyártó ugyanis arra számít, hogy a végleges szabvány leírása nem fog jelentősen eltérni a jelenlegi megoldás alapjául szolgáló tervezettől.