Technológiai jóslatok 2007-re

Vágólapra másolva!
Kicsit ellentmondásos, ámde annál érdekesebb érdekes jövőképet vázolt fel a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég az informatika jövőjéről.
Vágólapra másolva!

A Deloitte három nagy témakör, az internet, a telefónia és általában a technológia mindennapokra gyakorolt hatása kapcsán készített előrejelzést. A dokumentum egyszerre vizionálja a széles sávú eszközök és szolgáltatások elterjedését, valamint az ezek eléréséhez szükséges kapacitás telítődését, vagyis az "internet bedugulását". A két egymásnak ellentmondónak tűnő jóslat végső soron bekövetkezhet, hiszen minél többen használják az új eszközöket, szolgáltatásokat, annál túlterheltebbé válik a hálózat.

Bedugul a net

A tanulmány szerint a kontinensek közti összeköttetések bírják majd legkevésbé a megnövekedett forgalmat, de nem lehetetlen a belföldi hálózatok bedugulása sem. Ez utóbbi akár hazánkat is érintheti, mivel bár az előfizetők száma nem sok, de igen magas a széles sávú kapcsolattal bíró ügyfél - a valós hálózati kapacitásról pedig nincs áttekintést nyújtó összesítés. A Deloitte szerint az internet semlegességéről tavaly folyt vita is erősödhet. Ebben a vitában arról volt szó, hogy etikus-e többletszolgáltatásként nagyobb sávszélességet biztosítani egyes tartalomszolgáltatóknak, míg a kispénzűbb vállalkozásoknak nem jutna több kapacitás, mint amennyit a hálózat egyébként ki tud szolgálni.

A másik veszély, hogy a ma is létező digitális szakadék mellett kialakul a kapcsolódási szakadék, azaz lesznek olyan internetezők, akik számítógépük, vagy internet-hozzáférésük elégtelensége okán egyes szolgáltatásokat nem érhetnek el (például internetes tévéadást modemes kapcsolattal nem lehet élvezhető minőségben nézni). Ezzel a problémával a Deloitte szerint már nem is a piacnak - vagyis a szolgáltatóknak - kell majd szembenézniük, hanem a kormányhivataloknak. Szintén nem jósol szép jövőt a tanácsadócég a vezetékes telefontársaságoknak, mondván: a jövő a mobiloké, hiszen már nem csak hang- és szöveges üzenetváltásra van lehetőség, hanem kép- és videótovábbításra is, amivel a "drótos" telefon nem versenyezhet.

Több és több szolgáltatás

Pozitív változás lesz ugyanakkor, hogy az IPTV - és általában az integrált - szolgáltatásokat nyújtók rákényszerülnek, hogy a ma még sekélyes szolgáltatási palettát interaktív elemekkel bővítsék - legalábbis, ha valóban fel akarják venni a versenyt a hagyományos televíziókkal. A vállalat szerint megjelennek azok az egyedi készülékek, amelyek az internetre kapcsolódva nyújtanak szolgáltatásokat, de nem olyan teljeskörűen, mint egy PC. Ilyen lehet az internetrádió-készülék, vagy egy videós biztonsági rendszer is.

A vállalat szerint ugyan 2010-re a technológiai fejlődés átalakítja ugyan az életünket, azonban nem lesz olyan látványos a fejlődés, mint egy tudományos-fantasztikus filmben. Közel ugyanazok az eszközök vesznek majd minket körül, legfeljebb az elérhető szolgáltatásokkal variálnak majd a gyártók - és persze kisebb, kezelhetőbb lesz mindaz, amire ma még a negyvenes korosztály is csak félve mer rápillantani...