BME-s kalózszervert foglaltak le

Vágólapra másolva!
A B-52-t, Kelet-Európa egyik legszervezettebb kalózszerverét kapcsolták le a napokban a rendőrök. Jogvédő szervezetek szerint a nemzetközi szinten működő, illegális tartalmakat kínáló számítógép a hazai, ugyancsak illegális tartalmakat kínáló kisebb ftp-szervereket látta el tartalmakkal.
Vágólapra másolva!

A B-52 nevű szerver nyomára külföldi bejelentés nyomán akadtak rá a hazai rendőrök. A számítógépet nemzetközi szinten működő szoftvverkalóz-csoportok használták, 6 terabájtnyi tárhelyének nagyrészét illegális szoftverek foglalták el, de a winchestereken többezer zeneszámot, filmet és tévésorozatot is találtak a rendőrök. Az ftp-szerver a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hálózatán működött, használói ezer megabit/s sebességgel érhették el a rajta lévő illegális tartalmakat.

Elfoglalták a bombázót

A BRFK Gazdaságvédelmi Osztályának munkatársai és a felkért szakértők 2007. január 11-én keresték fel és foglalták le a "bombázót", miután - kiiktatva a titkosító kódokat - a helyszínen is meggyőződtek a gép jogellenes tartalmáról és forgalmáról. További vizsgálódások várhatóak annak érdekében, hogy a felhasználók adataira is fény derüljön - olvasható az ASVA és a ProArt jogvédő szervezetek közös közleményében.

A magyar kapcsolat

A B-52 szerver a korábban lefoglalt Kenyér és Candyshop ftp-kkel ellentétben ún. topsite volt, s csak felhasználók szűk körét szolgálta ki, s látta el a hierachia alsóbb fokán álló, ám nagyobb felhasználói táborral rendelkező kalózszervereket a frissen megjelent szoftverek, zenék és filmek illegális kópiáival - mondta el kérdésünkre Kálmán András, az ASVA igazgatója. Kálmán szerint a B-52 egy nemzetközi hálózat magyarországi tagja volt, így leleplezése stratégiai jelentőségű, ezzel ugyanis elzárhatták a kisebb szerverek "warez-utánpótlását".

Sokat warezolnak az egyetemisták, főiskolások

A két jogvédő szervezet adatai szerint a lemezkiadók, filmforgalmazók és szoftvergyártók az interneten zajló illegális letöltések miatt szenvedik el veszteségeik csaknem felét. Az összes veszteség döntő többségét (41 százalékát) itthon a magyar felsőoktatás államilag finanszírozott infrastruktúráját használó diákok generálják.