Saját mobilt dob piacra az Apple

Vágólapra másolva!
A szupervékony iPhone gombok helyett szélesvásznú érintőképernyőt tartalmaz, Mac OS X-et futtat, memóriájába temérdek zene és videó fér. Bár a 3G kimaradt belőle, internetezni azért lehet róla, s persze fényképezni is tud, igaz, nem is lesz olcsó.
Vágólapra másolva!

Jelenleg is zajlik Las Vegasban a világ legnagyobb technológiai vására, kedden San Franciscóban a CES-től távolmaradó Apple is megnyitotta saját rendezvényét, a MacWorld Expót. A show ezúttal is Steve Jobs, az Apple első emberének megnyitóbeszédével vette kezdetét, aki egy évvel korábban ugyanitt azt jelentette be, hogy a cég összes számítógépét az elterjedtebb Intel processzorokra állítja át.

Mobiltelefon gombok nélkül

Mint már évek óta, az idén is egy iPod-mobiltelefont vártak a legtöbben az almás logójú cégtől, ám ezúttal nem hiába: az iPhone megérkezett. Mint az Jobs bemutatójából is kiderült, az Apple a rivális gyártóktól eltérően képzeli el egy okostelefont: saját fejlesztésű mobiltelefonján nincsenek számgombok, csak egy szélesvásznú érintőképernyő.

A szokásostól eltérően az Apple mobiljának használatához nincs szükség érintőpálcikára, vagy kihúzható billentyűzetre: a képernyőn megjelenő virtuális gombokat és ikonokat az ujjaival nyomkodhatja a tulajdonos. A iPhone-ba speciális kijelzőt építettek, amely a felületén egyszerre több helyen is érzékeli a tapintást, így könnyebb vele például begépelni egy üzenetet - ellentétben a ceruzás megoldással, amely esetében mindig egyetlen pontot lehet bökdösni. A billentyűzet elhagyásával minden korábbinál egyszerűbben kezelhető készüléket alkottak - ígéri Jobs.

Annak érdekében, hogy használója csevegés közben véletlenül se aktiváljon funkciókat, az iPhone-t egy szenzorral szerelték fel, ami érzékeli az arc közelségét, s ideiglenesen kikapcsolja a képernyőt. Azt azonban egyelőre elképzelni sem tudjuk, milyen megoldást találtak a mérnökök arra, hogy a kézzel gyakran nyomkodott kijelzőt ne kelljen állandóan törölgetnie a tulajdonosnak.

Ezen is Mac OS X fut

Az Apple-mobil kifejlesztése több évet vett igénybe, mondta el Jobs, s a cég számítógépeihez hasonlóan a kütyün is a Mac OS X - átalakított - változata fut, így képernyőjéről a Macről ismert kezelőfelület köszön vissza. Maga a telefon egyébként elég visszafogott külsővel bír, s miután csak nagyjából másfél centiméter vastag, akár a manapság divatos pengemobilokat is letaszíthatja a trónról.

Az iPhone megjelenítője 320x480 képpontos felbontást használ, ez elég jónak mondható, bár a jelenlegi típusok közt találni ennél részletgazdagabb (640x480 pixeles) képű modellt is. Az energiatakarékos működés érdekében a telefon szenzora mindig méri a fényviszonyokat, s ezek függvényében adagolja a fényerőt is.

Forrás: [origo]

A 3G kimaradt, a wifi nem

Az Apple mobilja négysávos modulja révén a világ bármely olyan országában használható, ahol GSM-szabványú hálózatok üzemelnek. Egy okostelefon esetében meglepő módon azonban az iPhone a szupergyors mobilinternetes szabványok egyikét sem támogatja, csak EDGE-et. Ez a technológia nagyjából 20-25 kilobájt/s körüli letöltési sebességet tud produkálni a gyakorlatban.

Nem hiányzik viszont a készülékből a wifi: az iPhone-nal akár otthoni, akár nyilvános hotspotokra kapcsolódni lehet, vezeték nélküli kiegészítőkhöz és más eszközökhöz pedig Bluetoothon keresztül tud csatlakozni. A kütyün a Mac gépekről ismerős Safari böngészővel lehet webezni, az OS X-éhez hasonló az e-mail kliense, s például a Google térképszolgáltatását, a Mapset is beépítették a menübe.

Minden adat elfér rajta

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kétféle változatban lesz kapható az Apple-mobil: az olcsóbbik típus 4 gigabájt, drágábbik társa 8 gigabájtnyi tárhellyel rendelkezik. Mobiltelefon esetében egy ekkora memória bőven elegendőnek tűnik a 2 megapixeles beépített kamerával készült fotók mellett zenék, sőt akár filmek vagy egyéb fájlok raktározására is. Ezeket természetesen a beépített iTunesszal lehet lejátszani, az iPhone az iPoddal használatos kiegészítők többsége is kompatibilis lesz, így például a lejátszó dokkolójához is csatlakoztatni lehet.

Az utazás közbeni filmnézés élményét hivatott javítani, hogy az iPod-mobil szélesvásznú képernyővel rendelkezik. Bár menürendszere alapesetben álló helyzetben jelenik meg a kijelzőn, a kütyü érzékeli, ha megdöntik, s ilyenkor a képet is elforgatja kilencven fokkal.

A Mac számítógépekhez hasonlóan a telefon menüjébe is lehetséges ún. widgeteket telepíteni - ezek olyan ingyenesen letölthető hasznos kis programok, például valutakonverter, időjárás-előrejelző és hasonlók.

Európába csak karácsonyra érkezik

Forrás: [origo]
Az előd Motorola ROKR nem vált be

A gyártó hivatalos adatai szerint az iPhone-nal öt órán át lehet beszélgetni vagy videót lejátszani folyamatosan, ha azonban valaki csak zenét hallgat vagy böngészik vele, a kütyü háromszor ennyi ideig is kitart. Az Apple elsőként az Egyesült Államokban kezdi árusítani saját mobiltelefonját júniustól: az iPhone csak a Cingular mobilszolgáltató kínálatában lesz elérhető, két éves hűségszerződés esetén olcsóbbik változata 500, drágábbik társa 600 dolláros, vagyis 100-120 ezer forintos áron kerül a boltokba.

Az még nem ismert, hogy Európában is mobilszolgáltatók, vagy maga az Apple fogja-e árusítani a telefont, az ár sem ismert, a cég egyelőre csak annyit közölt, hogy a kontinensre az év végén fog megérkezni az iPhone. A fentiek tükrében úgy tűnik, az Apple okostelefonja az első olyan készülék, amely képes kiváltani a zsebben hurcolt iPodot. A Motorola 2005-ben próbálkozott az iTunes zeneboltjával kompatibilis készülék piacra dobásával, a ROKR nevű mobil azonban megbukott, mivel fél gigabájtos memóriáját a felhasználók kevesellték, s dizájnja sem aratott túl nagy tetszést.