Nyolcvanmillió üzenet az ünnepek alatt

Vágólapra másolva!
Körülbelül nyolcvanmilliónyi szöveges üzenetet küldtek a mobilozók a karácsonyi és újévi ünnepek alatt - vagyis mindenki üdvözölt legalább 7 másik mobilost.
Vágólapra másolva!

Ugyan nem közölt mindegyik mobilszolgáltató pontos számokat az ünnepek alatti sms- és mms-forgalomról, mégis lehet sejteni, hogy az egymásnak küldözgetett üdvözlőüzenetek, -képek és -videók száma megközelíthette a nyolcvanmilliót. Csak a T-Mobile-osok a hat nap alatt (az ünnepeket, és 30-át, 31-ét is beleértve) 36,4 millió üzenetet küldtek, a Pannon ügyfelei pedig csak újévkor tízmilliót. Kis trükközéssel, és a telefontársaságok ügyféladataiból való következtetéssel - meglehetősen nagyvonalúan számolva - ez körülbelül 80 millió szöveges és multimédiás üzenetet jelent.

Sok a szöveg, nem tudni, mennyi a kép

Karácsonykor a Vodafone-osok ötször, az egész ünnepi időszak alatt pedig a pannonosok ötször, a T-Mobile ügyfeleib hat-hétszer annyi üzenetet küldtek, mint egy átlagos napon. Újévkor a Vodafone ügyfelei hatszor annyi üzenetet küldtek - a másik két szolgáltató az ünnepek egészére vonatkoztatva adta meg az sms-ek számának növekedését.

A képet, videót is tartalmazó mms-ek száma is szépen nőtt - ennek mértékéről azonban nem közöltek adatot a telefontársaságok. Az ünnep nélküli napokhoz képest háromszor vagy négyszer több mms-t küldözgettek az emberek egymásnak karácsonykor és újévkor. Újdonságként jelent meg a Pannon közleményében a videóhívás, mint köszöntési lehetőség, ám itt növekedésről nem esett szó.

Most a posta

A Magyar Postának már nincsenek adatai a képes levelezőlap forgalomról - tudtuk meg Tomecskó Tamás szóvivőtől, akinél azért érdeklődtünk, hátha kiderül miből van több: elektronikus, vagy papíros formátumban küldött jókívánságról. Mint megtudtuk: mivel a levél és a levelezőlap tarifája ma már azonos, ezért nem tudnak adatokkal szolgálni arról, hogy mennyi levelezőlap ment át a postások kezei közt az ünnepek környékén.

Mindenesetre mint Tomecskó elmondta: az ünnepnapi levélforgalom a hétköznapinak a duplájára nő - igaz, ebben benne vannak a számlalevelek, és más, hétköznap is postázott küldemények is. Ugyanakkor a szóvivő felhívta a figyelmünket arra is: ma már sok olyan képes lap van, amit borítékban küldenek el - így végleg le kellett mondanunk annak a megbecsüléséről, hogy milyen formátumú üdvözletből van több.