A zsebre vágható zenedoboz

2006.12.01. 9:58

Kicsi, fekete, jó hangos mi az? Eláruljuk: a Samsung K5-ös zenelejátszó. A szétcsúsztatható modell akkora, mint egy mobiltelefon, érintőképernyője van, és ami a lényeg: beépített hangszórója, így fülhallgató sem feltétlenül kell hozzá.

Nézze meg videós bemutatónkat a Samsung K5-ösről!

Ha azt mondjuk: zenemegosztás, akkor önnek minden bizonnyal a zenemásolás jut eszébe. A Samsung a K5-ös lejátszóval kicsit újraértelmezte ezt a fogalmat, visszakanyarodva a zenemegosztás legalapvetőbb formájához: a hangos zenehallgatáshoz. A K5-ös viszont nem más, mint egy zsebben hordozható, miniatűr, mp3-as sétálómagnó, saját, beépített hangszóróval, amely a készülék szétnyitása - két paneljének szétcsúsztatása - után kerül elő.

Ez a magyarázat arra is, hogy a nagyjából mobiltelefon-méretű készülék miért olyan vastag. Összecsukott állapotban elölről nézve leginkább egy "iPod-osztályú" zenelejátszóra emlékeztet, a hangszórót kinyitva viszont olyan, mint egy zsebrádió. És bár a K5-ös vastagsága a mezőny többi tagjához képest ijesztő lehet, méretének és súlyának köszönhetően ez is kényelmesen elfér az ember zsebében, mint ahogy arról a tesztelés során meggyőződhettünk.

Jól szól, de mégis kicsi

A K5-öst természetesen fülhallgatóval is lehet használni: a gyártó újfajta, formatervezett kiegészítőt mellékel hozzá, amely különösen jól kiszűri a külső zajokat - igaz, elsőre nem is tudtuk, hogyan kell felhelyezni. A lényeg persze az: hogyan szól a beépített hangszóró? Benyomásaink szerint méretéhez képest tisztességesen teljesít, hangerejének köszönhetően elég ahhoz, hogy besugározzon egy kisebb szobát. Próbánk során torzítani sem torzított, még nagyobb hangerőnél sem, azonban hangzása ilyenkor nem tökéletes: valószínűleg a szoftver automatikus hangszín-leszabályozással védi ki ezt a kellemetlenséget. Saját kezűleg nem is lehet piszkálni az ekvalizert, mivel csak előre programozott beállítások közül lehet választani.

Forrás: [origo]

A hosszú közös zenehallgatás helyett a készülék érzésünk szerint inkább egyszemélyes, füles nélküli lejátszónak jó: az ember leteheti maga mellé, és szabadon tevékenykedhet, miközben rajta rádiót, e-könyvet, zenét hallgat rajta. Több méteres távolságból, vagy ha van egy kis háttérzaj, már nem túl kellemes a kis hangszóró harsogását hallgatni. A rádiózás során egyébként a fülhallgatót mindenképpen bedugva kell tartani, mivel ez a készülék antennája is.

Igényes külső

A készülék igényes kidolgozású, masszív külsejű kis darab. Összecsukott, kikapcsolt állapotban teljes feketeségbe burkolózik, hogy bekapcsolva kékes fényjáték jelenjen meg érintőgombos vezérlőfelületén. A Samsung színei ezek, és jól illenek a K5-ös dizájnjához, a ki- és bekapcsolás kivételével teljes egészében érintőgombosított vezérlést viszont nem tartjuk praktikusnak: óvatosan kell vele bánni, könnyű félrenyúlni a virtuális felületen. Ötletes megoldás, hogy ennek elrendezése a készlék szétnyitása-összecsukása során változik.

Különösen szerettük, hogy a zenéket külön kliensprogram nélkül is fel lehet másolni a készülékre: a megfelelő mappába másolva a K5-ös gond nélkül lejátssza a támogatott formátumokat. (Persze csak azokat, amelyek nem másolásvédettek: a DRM-es állományokat szinkronizálni kell.) A készülék album, előadó, a számok címe és műfaja alapján tudja listázni a zenéket, lejátszási listát viszont nem lehet összeállítani rajta, csak külön, a számítógépen. Az akkumulátorok a gyári adatok szerint fülhallgatóval 30, hangszóróval 6 órás zenehallgatást bírnak.

Kis kapacitás

Forrás: [origo]

A készülék kellemes extrája még - a már említett FM-rádión kívül - a többféleképpen programozható ébresztőóra, amely akár a kedvenc zenével is tud jelezni. A K5-ösre fényképeket is fel lehet másolni, a kijelzője viszont körülbelül akkora, mint egy kisebb mobilképernyő, és a színhűsége sem tökéletes. Érdemes inkább a modell tárkapacitását a zenéknek tartogatni, már csak azért is, mert csak 1, 2 és 4 gigabájtos változatban készül: bár mérete megengedné, nem winchester, csak flasmemória van benne, ami nem is bővíthető.

A K5-ös így igazi rétegmodellnek ígérkezik: ekkora kapacitással valószínűleg csak azok veszik majd meg, akik tényleg kihasználják a külső hangszórót. Nekünk tetszik az ötlet, csak egy baj van vele: kicsit drága, a legolcsóbb, 1 gigabájtos változat javasolt fogyasztói ára 56 ezer forint. Szép, igényes, jó minőségű modell, de az ár-érték arány tekintetében jobb lett volna, ha esetleg kicsit drágábban, de több, vagy legalább bővíthető memóriával látják el.