Végletek laptopjai: a szupermini és az óriás

2006.06.01. 16:48

Kipróbáltuk a hazai noteszgép-választék legkisebb és legnagyobb példányát: a stílusos, ultrakönnyű Flybookot és egy brutális méretű és teljesítményű Clevo-masinát.

Nézze meg videónkat a laptopokról!

Ugyan nem a legújabb modell, mégis nagyon vártuk, hogy kipróbálhassuk dupla tesztünk első alanyát, a Flybookot, hiszen ez az egyik legkisebb jelenleg kapható laptop - és megjelenése óta még nem járt nálunk. A katalógusból tudtuk, hogy a gép nagyon kicsi - a kijelző mérete mindössze 8,9 hüvelykes - de még így is kisebbfajta sokk ért minket a készülék kicsomagolásakor: tényleg ekkora lenne? A méreteket talán illusztrációink is jól érzékeltetik: a gép kisebb, mint egy A4-es lap, és bár vastagsága normális, a súlya is csekély: alig több mint egy kiló (1230 gramm).

A "fly" az angol szlengben annyit tesz: menő, vagány, laza; feltételezzük, a gyártó is ezért keresztelte el így modelljét. A név annyiban megállja a helyét, hogy a gépet lazán, mindenféle erőlködés nélkül el lehet vinni bárhová: zsebre vágni ugyan nem lehet, de a legkisebb táskában, vagy retikülben elfér. Arról is meggyőződtünk a tesztelés során, hogy a gép kis méretével nagy feltűnést kelt, tehát a menő megjelenés is garantált.

Minilaptop + tábla-PC

A Flybook tesztelése során magunk sem tudtuk eldönteni, hogy minek nevezzük a modellt: minilaptopnak vagy tábla PC-nek. A gép ugyanis kifordítható érintőképernyővel rendelkezik, viszont nem a Windows táblagépekre írt változata, hanem hagyományos Windows XP Home fut rajta. A gyártó azonban ellátta a táblafunkciók kezeléséhez szükséges kiegészítő szoftverekkel, így az érintőpálca kiválthatja az egeret, és a kijelzőre lehet írni és rajzolni is. A miniatűr kijelző szélesvásznú képarányú, és a fényereje, képminősége is tökéletes.

A Flybookot a Transmeta 1 gigahertzes, Crusoe processzora hajtja, vagyis névleg egy átlagosnál gyengébb géppel egyezik meg a teljesítménye - manapság már ennek az órajelnek a másfélszeresével "ketyegnek" a CPU-k, gyakran párosával, kétmagos változatban. Ez az összehasonlítás azonban nem egészen fair, hiszen egy hordozható gépnél a takarékosság többet számít a csúcsra hajszolt teljesítménynél, és a Crusoe is ebben erős.

Forrás: [origo]
Kifordítom-befordítom: táblagép miniben

A gépet fél gigabájt memóriával és 40 gigás winchesterrel forgalmazzák, ami viszont már tökéletesen megfelel egy átlagos laptopnak. A kis méret miatt a gépben optikai meghajtó nincs, viszont szinte bármilyen perifériát rá lehet kötni: van rajta 2 USB és 2 Firewire-csatlakozó, hálózati kártya és modem csatlakozó, PCMCIA-slot, természetesen fejhallgatót és mikrofont, és külső monitort is rá lehet csatlakoztatni. A gép hátulján ennek köszönhetően jószerivel több a nyílás, mint a burkolat; enyhe szépséghiba, de ennek köszönhetően az aprócska Flybookot sok mindenre ki lehet használni.

Számítógép + mobiltelefon

Nem kell persze mindenhez kábeleket dugdosni a gépbe, a modell ugyanis több opciót kínál a vezeték nélküli kapcsolathoz is. A Bluetooth-csatlakozó akkor lehet jó segítség, ha mobiltelefonnal vagy PDA-val kell gyorsan kapcsolatot létesíteni. A géppel wifizni is lehet, viszont a masina csak a régebbi és lassabb, 802.11b szabványt támogatja. A nyilvános wifi-hotspotok rendszerint vagy ezt, vagy az újabb 802.11g-t támogatják, de többségük az újabbat, az otthoni routerek és a laptopok pedig rendszerint kétnormásak. A Flybookban is jobban jönne egy b/g-szabványú csatlakozó, mivel így némileg limitáltak a lehetőségek: nem biztos, hogy bárhol lehet vele wifin netezni.

A gép legpraktikusabb szolgáltatása azonban az, hogy mobiltelefonként is használható: az oldalán található nyílásba SIM-kártyát behelyezve aktiválni lehet a beépített GPRS-modemet, és ezek után akár hanghívásokhoz, akár mobil netezéshez jó a Flybook. A GPRS ugyan nem a leggyorsabb, de Magyarországon garantáltan mindenhol használható, és e-mailezéshez vagy webböngészéshez - multimédia nélkül - elegendő adatátviteli sebességet nyújt.

Izmos, de nem a legpraktikusabb

Forrás: [origo]
Akcióban az érintőpálca

A gép használata közben egyáltalán nem éreztük gyengének a Crusoe processzor teljesítményét - mind az irodai, mint a multimédiás alkalmazások kifogástalan sebességgel működtek, igaz, nem telepítgettük a gépre extra alkalmazásokat. A Flybook is hajlamos azonban melegedni, ami kézben vagy ölben fogva a gépet érezhető, zavarónak viszont nem zavaró. Az akkumulátor az adatok szerint 3 órás üzemidőt bír egy feltöltéssel, ha viszont megizzasztottuk a gépet, vagyis videót, zenét játszottunk le rajta, és a kijlező is erős fényerővel üzemelt, akkor ez közel egy órával is kevesebb lehet, érdemes tehát takarékoskodni az erőforrásokkal.

A kis méret előny, de megvannak a hátrányai: hiába a teljes billentyűzet, a gépelést szokni kell. A mini gombok közel vannak egymáshoz, és könnyű félreütni velük. A kijelző alatt találunk pöcökegeret, görgetőgombot, és mindkét oldalon vannak egérgombok is. Laptop-üzemmódban el lehet boldogulni ezekkel, az érintőpálca azonban sokat segíthet a bonyolultabb műveleteknél.

Az érintőképernyőn való böködést is szokni kell, mi elsőre mindig túl erősen próbálkoztunk vele, és rendszerint az ablakok pakolgatásával voltak gondok - szokni kell a felületet, mint minden ilyen eszközön. A kézírás-felismerő szoftver sajnos csak angolul, franciául és németül tud, és mindig be kell látnunk: az ilyen alkalmazások képességei erősen korlátozottak, jól jön tehát a billentyűzet, ha írni kell. A gépet a tervezők jobbkezes felhasználókra szabták: a pálca a jobb oldalon található, és az egérpótló eszközök is csak így esnek kézre.

A Flybookról női szemmel

A retikül-kompatibilis méretet pedig nem véletlenül említtettük meg: az általunk kipróbált példány piros színe és a lakkfényes külső borítás nem hagyott minket szabadulni a gondolattól, hogy ez akár női  gép is lehet, ezért a Női Lapozó munkatársainak is odaadtuk.

Amikor először megláttuk ezt a miniatűr laptopot, mindenki azonnal felhördült: "milyen kicsi! milyen aranyos! milyen szép! milyen jól illik a táskámba!" Teljesen lenyűgöző volt a mérete, a súlya (nagyjából feleakkora mint egy rendes laptop), a legszebb körömlakkokat idéző színe. Aztán amit tud! Hogy lehet forgatni, meg felismeri a kézírást.

Amikor viszont a tényleges kipróbálásra került a sor, egyik csalódás követte a másikat: (eleinte) nem igazán tudtuk bekapcsolni, nehezen találtuk meg az érintőpálcát, és csak az igazán gyöngybetűkkel írók kézírást hajlandó felismerni. És bármennyire is kicsi egy női kéz, ennek a billentyűzete mindenképpen kényelmetlen. Az egérnek nevezett izéről nem is beszélve, ami szabályosan használhatatlan. Szóval, szépnek szép, de maradnánk annál a drabális darabnál, ami nem fér bele a retikülünkbe, de sokkal okosabb és kényelmesebb. Különben is, ma már annyira jó laptoptáskákat lehet kapni!


A stílus az első

Forrás: [origo]
Menő mini

A Flybook érdekes szerzet a laptop-mezőnyben, ami leginkább egy minilaptop, egy tábla-PC és egy okostelefon tulajdonságait egyesíti magában. Akár ki is válthatja ezt a három eszközt, a benne lévő technológiák némelyike viszont nem a legkorszerűbb: egy ilyen készülékben szívesen látnánk gyorsabb wifi- és EDGE- vagy 3G-s funkciót. Vitathatatlan előnye a kicsi, kompakt méret, ami viszont hátránya is lehet, mivel megnehezíti a használatot (mint azt hölgykollégáink is megjegyezték). Egy okostelefonnál jóval kényelmesebb - nem is  beszélve a teljes Windows előnyeiről -, egy nagyobb laptoppal viszont könnyebb boldogulni.

A Flybook legnagyobb hátránya viszont a borsos ár: a géphez nettó 400 ezer forintért lehet hozzájutni. Mobil munkaeszköznek ennyi pénzért nem ez a modell a leggazdaságosabb, ezért inkább azoknak ajánljuk, akik elsősorban a stílusos megjelenést és a szuperkompakt méretet tartják szem előtt, némi technológiai kompromisszum árán is. Ez esetben viszont tényleg a Dialogue masinája a legmenőbb választás.

Előző
  • 1
  • 2
Következő