Gates: mobil kell a százdolláros laptop helyett

2006.01.31. 17:16

A Microsoft első embere szerint nem olcsó laptopokat, hanem tévére csatlakoztatható mobiltelefonokat kellene szétosztani a harmadik világ országaiban élő szegényeknek.

A redmondi szoftvercég vezetői leszavazzák a százdolláros laptop ötletét: Craig Mundie, a Microsoft alelnöke úgy nyilatkozott, hogy mind ő, mind Bill Gates inkább a mobiltelefonokat osztana szét a fejlődő országokban - adta hírül a CNN. A cégvezetők indoklása szerint mobilja előbb-utóbb mindenkinek lesz, és ahol a televízió már egyébként is elterjedt, ott könnyedén kiválthatják a számítógépet a tévére csatlakoztatható, külső billentyűzettel ellátott telefonok.

A Microsoft-vezérek arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy mennyibe kerülne ez a megoldás, az mindenesetre valószínű, hogy a cég Nicholas Negroponte százdolláros laptop-ötletére vágna vissza ezzel az elképzeléssel. Az MIT kutatóintézet médialaboratóriumának vezetője még tavaly novemberben mutatta be az olcsó, kurblizással feltölthető számítógép prototípusát, amelyből több mint százmillió darabot osztanának szét a fejlődő országok gyermekeinek.

Mundie elmondása szerint tetszik nekik Negroponte programja, de komoly aggályaik vannak annak fenntarthatóságával kapcsolatban. A Microsoft még nem dolgozott ki pontos menetrendet a számítógéppé alakítható okostelefonokkal kapcsolatos tervekre, csak hasonló prototípusokat épített a múltban. Nicholas Negroponte elképzelése viszont már célegyenesben van: a gyártó már megvan, a fejlesztést 20 millió dollárral támogatja az ENSZ, az első megrendelők, Thaiföld, Egyiptom, Nigéria, India, Kína, Brazília és Argentína pedig összesen 700 millió dollárt ígértek a gépek megvásárlására, amelyeket azután ingyen juttatnak majd el a rászoruló gyerekeknek.

Eredetileg Windowst akartak

A százdolláros laptopot eredetileg Windows operációs rendszerrel szállították volna, de mivel Negroponte nem tudott megegyezni a Microsofttal, Linux kerül majd rájuk. A kutató nyilatkozata szerint ugyan fontolóra vették a telefonos megoldást beépített projektorral és kivetített billentyűzettel, de az olcsó laptop praktikusabb opciónak tűnt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK