06-21 lesz a klipesek körzetszáma

2006.01.31. 17:17

Január végétől a T-Com vezetékes telefonjairól is feltárcsázhatók a társaság és a T-Online közös, Klip nevű internettelefon-szoftverének bejelentkezett felhasználói, ha regisztrálták magukat az alkalmazás weboldalán.

A T-Com és a T-Online 2005 októberében indította el közösen üzemeltetett, Klip nevű internetes csevegő- és telefonszoftverének tesztüzemét, amely január végén új funkcióval bővült. Az alkalmazás honlapjáról a Windows alatt futtatható programot bárki ingyenesen letöltheti PC-jére, s mikrofon, fejhallgató vagy hangfalak, valamint széles sávú internetkapcsolat birtokában díjmentesen beszélgethetnek szintén a Klipet használó ismerőseikkel.

A cégek bejelentették, hogy január végétől a Klip szoftverrel vezetékes és mobilos telefonszámokat is feltárcsázhatnak azok a felhasználók, akik a T-Com ügyfelei, a cég szolgáltatási területén fizetnek elő vezetékes telefonra, s ingyenesen regisztrálják magukat a társaság ügyfélszolgálatán. A regisztrációt követően emellett az ügyfelek 06-21-gyel kezdődő hívószám birtokába is jutnak, mely egyelőre a T-Com hálózatában működő vezetékes telefonról is hívható percdíj ellenében. 

Az új szolgáltatások bevezetését követően a Klip-felhasználók közt zajló internetes beszélgetés továbbra is ingyenes, a belföldi vezetékes irányba történő hívások percdíja bruttó 8 forint minden időszakban, a mobil hívásoké a csúcsidőben 55 forint, csúcsidőn kívül bruttó 35 forint, a 06-21-es számok percdíja a T-Com választott díjcsomagjától függően 0-8 forint közötti.

A nemzetközi irányba történő hívások ára díjzónáként változó, a részletes lista a Klip weboldalán olvasható, a díjszámítás minden esetben másodperc-alapon történik.  A T-Com előfizetői a hívások díját havi számlájukkal együtt fizethetik ki, a hívások díja a részletezésben elkülönítve jelenik meg. A vállalat közleménye szerint a közeljövőben más szolgáltatók ügyfelei is igénybe vehetik majd a  szolgáltatást, több. Ugyancsak tervezi a cég olyan - például hagyományos telefonok használatát biztosító - kiegészítő eszközök  árusítását, melyekkel az internetes telefonszolgáltatás számítógép nélkül is használható lesz.

Egyre népszerűbb a netes telefon

A Klip elindításával a Magyar Telekom csoport is csatlakozik az internetes telefonszolgáltatást biztosító cégek egyre gyarapodó táborához. Jelenleg a Skype a legnépszerűbb netes telefonszolgáltató, amelynek világszerte több mint ötvenmillió regisztrált felhasználója van, de mára legtöbb azonnali üzenetküldő programba is beépítették a hanghívás lehetőségét. A felhasználók így szabadon válogathatnak többek közt a Microsoft MSN Messengere, a Google Talk vagy America Online csevegőprogramja között.

Az internetes IP-hálózaton kívülre történő hívások lehetőségét legelőször a Skype építette be szoftverébe, SkypeOut néven. Bár a cég szoftverét már magyarították, a szolgáltatást külföldi székhelyű vállalat végzi, így a számlázás is onnan történik, s díját is euróban kell fizetni.

(Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország, amely a Magyar Telekom-csoport tagja.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK