Önként cenzúrázza magát a Google Kínában

2006.01.25. 17:50

A világ legnagyobb internetes vállalata elindította keresőjének kínai változatát, amelyet a kommunista kormány igényeinek megfelelően maga cenzúráz majd, hogy ne maradjon le a gyorsan növekvő kínai piac nyújtotta lehetőségekről.

A Google internetes keresőjének már évek óta létezett kínai nyelvű változata, de kínai domainen most indult először szolgáltatás, amelyet a cég önként cenzúráz majd - adta hírül a BBC. A Google.cn-t mától használhatják a felhasználók, és Magyarországról nézve nem érzékelhető ugyan a korlátozás (mint az illusztrációnkon is látható), a kínai internetezők elől az oldal viszont elrejti az érzékeny témákat érintő találatokat.

Az ázsai ország kormánya számára ilyen, nem kívánatos tartalomnak számítanak a Tibet elszakadását propagáló szervezetek, az ország demokratizálását követelő emigránsok, a Tajvan függetlenségét tárgyaló vagy a Tienanmen téren történt vérengzésről beszámoló weboldalak.

Pénz beszél...

A kínai kormány internetcenzúrája előtt már több nemzetközi nagyvállalat is meghajtotta fejét a profit érdekében: a Microsoft blogszolgáltatását, a Spacest használók nem írhatják le a "demokrácia" kifejezést, tavaly pedig a Yahoo szolgáltatta ki a hatóságoknak egy újságíró adatait, ami hozzájárult a férfi bebörtönzéséhez. Az országban több tízezer fős internetrendőrség működik, a BBC és több más nyugati hírportál oldalait pedig nem lehet elérni az országból.

A Google vezetőségének a döntéssel kapcsolatos közleménye szerint ugyan a keresési eredmények cenzúrázása összeegyeztethetetlen a cég küldetésével (a vállalat mottója "Don't be evil", vagyis "Ne légy gonosz"), az még inkább összeegyeztethetetlen lenne, ha egyáltalán nem nyújtanának szolgáltatást a kínai felhasználók számára. A felhasználókat figyelmezetik majd, ha tiltott kifejezést írnak be, és a cég szerint a kínai webcím megkönnyíti majd a kereső használatát.

A személyes adatokat védik

A Google e-mail-, blog- és csevegőszolgáltatását viszont továbbra sem teszik elérhetővé a kommunista vezetésű országban, mivel attól tartanak, hogy a hatóságok adott esetben igényt tarthatnának a felhasználók személyes adataira. A cég többek közt erre hivatkozva tagadta meg a múlt héten, hogy kiadja a keresési eredményeire vonatkozó adatokat az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának.

Kínában jelenleg több mint százmillióan interneteznek rendszeresen, és a becslések szerint ez a szám két éven belül elérheti a 187 milliót. A Google kínai mutációjának beindítását az is indokolta, hogy a cég piaci részesedését komolyan letörte a pekingi székhelyű Baidu.com.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK