Százezernél több hotspot működik világszerte

2006.01.24. 18:35

A vezeték nélküli internetelérést kínáló Wi-Fi hotspotok száma csaknem megduplázódott egy év alatt. Egy friss felmérés szerint a nethozzáférési pontok száma mára meghaladja a százezret, s a legtöbb belőlük Szöulban működik.

A nyilvános hotspotok száma idén lépte át először a százezret a San Franciscó-i JiWire szerint - adta hírül a Computerworld.com. A cég 2003 óta vezet listát a világ Wi-Fi elérési pontjairól:  míg a rendszerben egy évvel ezelőtt még csak 57 ezer hotspot regisztráltak, ezek száma a múlt héten már elérte a 100 355-öt.

A legtöbb vezeték nélküli elérési pont az Egyesült Államokban található, ott több mint 37 ezer van belőlük, míg az Egyesült Királyság a második helyen áll több mint 12 600 regisztrált hotspottal. A toplista élmezőnyében található még Dél-Korea 9425, Németország 8614 és Japán 5951 vezeték nélküli elérési pontjával. A világ nagyvárosainak Wi-Fi-s toplistáját egyébként Szöul vezeti több mint kétezer elérési ponttal, Tokió, London és Párizs következik, a top 10-ben azonban még két koreai nagyváros is megtalálható.

A JiWire adatai szerint a világszerte működő nyilvános hotspotok mintegy 8 százaléka ingyenes, s a díjmentesen igénybe vehető hotspotok számaránya növekedett az elmúlt egy évben. A fizetős elérések főleg a szállodákra és a repterekre jellemzőek, a cég pedig a tarifákról is vezet statisztikát: az alkalmi, egynapi csatlakozás ára 1-2 dollártól akár 15 dollárig (3000 forint) terjedhet, a legdrágább Wi-Fi-s havidíj pedig 40 dollár (körülbelül 8000 forint). A JiWire elemzői szerint a Wi-Fi már csak azért is vonzó opció - ha elérhető -, mert a többi vezeték nélküli (pl. mobiltelefonon nyújtott) internetszolgáltatás használata rendszerint többe kerül.

Hotelekben van a legtöbb hotspot

A százezres hotspot-szám elérését a szakértők már csak azért is jelentős fejleménynek tartják, mert a technológia még csak négy éve van jelen a piacon. A JiWire által számon tartott elérési pontok többségét szállodák és éttermek (26 330, illetve 19 653) üzemeltetik, kávézókban 13 815, bevásárlóközpontokban pedig 13 827 üzemel. A cégnek az önkormányzatok által üzemeltetett ingyenes pontok számáról nincsenek pontos adatai: ezek jelenlegi számát mindössze 30-ra becsülik, de azt is megjegyzik, hogy már több száz lehet tervben vagy felszerelés alatt.

A JiWire szakértője olyan példát is említett, amikor túlzott népszerűsége miatt szereltek le hotspotot. Seattle-ben történt meg egy kávézóban, hogy az oda járó főleg egyetemista közönség nagyon rákapott a drót nélküli internetre. A tulajdonosokat viszont már zavarta, hogy az oda beülő emberek nem is beszélgetnek egymással, csak laptopjukat bámulják, ezért úgy döntöttek, véget vetnek a netezésnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK