Egyre több osztrák netezik széles sávon

2006.01.24. 10:32

Ausztriában a múlt év végén már a háztartások 36 százalékának volt széles sávú internet-kapcsolata, ami 39 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Az osztrák tömegtájékoztatás hétfői beszámolói szerint az alpesi ország ezzel az aránnyal a nemzetközi középmezőnyben foglal helyet. A világranglista élén Hongkong áll, ahol a háztartások 74,1 százalékának van szélessávú internet-kapcsolata, Dél-Korea pedig 73,4 százalékos aránnyal a második helyezést érte el. Az európai országok közül az első hely Hollandiáé, ahol az emberek 55 százaléka éri el a világhálót széles sávon, míg a második helyezett Svájcban ez a mutató 52,6 százalék.

Horvátország a rangsor végén

A kontinensen Horvátországban a legalacsonyabb (7,4 százalék) a széles sávon internetező háztartások aránya, de Csehországban is csak 9,8 százalékos ez a mutató. A hazai informatikai tárca közlése szerint Magyarországon a múlt év végén a háztartások 18 év százaléka rendelkezett netkapcsolattal, s durván felük érte el a világhálót széles sávú kapcsolattal, azaz  a széles sávú elérések aránya hasonló.

Franciaországban tavaly hatalmas fejlődést értek el ezen a területen, egy év alatt 16-ról 36 százalékra nőtt a széles sávú netkapcsolattal rendelkező háztartások aránya. A Bécsben ismertetett adatok szerint az Egyesült Államokban 39,8, Japánban 38,9, míg Kínában a háztartások 10,6 százaléka használ gyors internet-elérést. Az informatikai minisztérium statisztikái szerint hazánkban tavaly év végén a háztartások 18 százaléka érte el a világhálót, s a netezők fele rendelkezett széles sávú hozzáféréssel.

Ausztriában a szélessávú internetezés növekedésének a 26 százalékát tavaly a hordozható számítógépek terjedése eredményezte. Mára a széles sávon böngészők 10 százaléka laptopról éri el a világhálót. Az Osztrák Statisztikai Hivatal tavaly októberben közzétett adatai szerint az alpesi ország háztartásainak a 63 százalékában van már legalább egy - asztali vagy hordozható - számítógép.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK