Az év közepén jöhet az új Firefox

2006.01.24. 14:58

A Mozilla fejlesztői felturbózzák a munkát, hogy fél éven belül kijöhessen a nyílt forráskódú böngésző 2.0-s változata.

Az új Firefox szoftveres alapjai ugyanazok lesznek, mint elődeié, a felhasználói felületet viszont megújítanák, és kényelmesebbé tennék a böngésző funkcióit - árulta el Ben Goodger vezető fejlesztő az Inside Firefox blogon. A programozók egyelőre csak vázlatosan számoltak be a tervezett újításokról, amelyek elsősorban a felhasználók számára jelentenek majd könnyebbséget, de mint a vezető fejlesztő leírta, ezeket az elkövetkezendő három hónapban de kell majd fejezniük, ha tartani akarják a tervezett ütemet.

Goodger és csapata már most belekezdett az előzmények és a kedvenc weboldalak kezelésének átalakításába, hogy könnyebben kereshetőbbé és átláthatóbbá tegyék ezt a szolgáltatást. A fejlesztők megújítják a böngészőfüles ablakok kezelését is, amit kényelmesebbé szeretnének tenni: ahogy Goodger fogalmazott, "ablakszerűbben" viselkednének majd az ugyanazon böngészőablakban megnyitott, fülekkel azonosított weboldalak.

Ráncfelvarrás is várható

Várhatóan az eddiginél jobban kiemelt helyre kerül, de szintén egyszerűbben kezelhető lesz a hírcsatornák (Atom, RSS) és a webről begyűjtött e-mail címek kezelése, valamint a készítők tökéletesítik a beépített szöveges keresőt, amit - főleg a bloggerek kedvéért - helyesírás-ellenőrzővel is kiegészítenek. A fejlesztők szerint egy ráncfelvarrás is ráfér az új Firefoxra, de arról sem árultak el bővebb részleteket, hogy miben újítják majd meg az alapállapotban puritán webböngésző megjelenését: az viszont valószínű, hogy itt is a funkcionalitást tartják majd szem előtt. A szoftver jelenleg az 1.5-ös verziónál tart, amit október óta lehet letölteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK