Vienna néven készül a Windows Vista utódja

2006.01.23. 15:15

A Microsoft a múlt héten hivatalosan is megerősítette, hogy Vienna - vagyis Bécs - lett a még meg sem jelent Windows Vista operációs rendszer utódának kódneve.

Az idén év végén megjelenő Windows Vistát leváltó majdani operációs rendszert eddig Blackcomb kódnéven fejlesztették - vagyi inkább tervezgették - a Microsoft szakemberei, és az új néven túl még semmit nem lehet tudni róla. A cég csak annyit árult el a Viennáról, hogy nem kell majd öt évet várni rá, mint a Vistára, a megjelentésének időzítésével kapcsolatban még nem tettek közzé információt - adta hírül a CNet.

A névválasztás egyébként nem jelent nagy változást a cég számára, hiszen eddig is a világ festői fekvésű városai vagy helyei után adtak kódnevet termékeiknek, és Bécs is ebbe a koncepcióba illik - közölte a Microsoft vezetése az informatikai portállal. Ugyan egyes sajtóértesülések szerint a fejlesztők olyan nevet kerestek, amely hangzásában közelebb áll a Vistához, még egyáltalán nem biztos, hogy a majdani szoftver ezen a néven jelenik meg.

A Windows Vista is csak nyár közepén, valamivel több mint egy évvel tervezett megjelenése előtt kapta meg végleges nevét, egészen addig Longhorn kódnéven volt ismert. A Microsoft fejlesztői két egymás közelében lévő kanadai síparadicsom után választották a neveket. Blackcomb és az XP-t korábban jelölő Whistler is egy-egy apró városka a Sziklás-hegységben, az amerikai szarvasmarhákra utaló Longhorn (hosszúszarvú) pedig a közöttük körülbelül félúton található Longhorn Saloon western söröző, étterem és szórakozóhely után kapta a nevét.

Egyelőre csak a Vistán dolgoznak

A Vienna operációs rendszerről, mint szoftverről egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy ez lesz az első, amelyet már eleve az új, még a Vistához tervezett fájlrendszerrel szállítanak majd. A WinFS-ből egyelőre csak bemutató változat készült, és önálló termékként is megjelenik majd valamikor a Vista elkészülte után. 2008-ig a Windows XP-t is életben tartja a Microsoft, következő javítócsomagjára, a Service Pack 3-ra viszont valószínűleg még másfél évet kell majd várni. A cég magyarázata szerint a fejlesztők kapacitását túlzottan lekötik az év végén megjelenő új Windows munkálatai, így nem meglepő, hogy az azt követő Viennáról sem tudnak még bővebb információkkal szolgálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK