Három napra bezárták a német Wikipédiát

2006.01.23. 11:07

Bírósági ítélet záratta be az internetes lexikon német nyelvű változatát a múlt héten, mert egy egykori hacker családja pereli az üzemeltetőket.

A berlini székhelyű bíróság múlt hét kedden hozta meg ítéletét a német Wikipédia bezáratásáról, amit három napra érvényesítettek is. A büntetés oka az volt, hogy az egyik szócikk felfedte egy pár évvel ezelőtt fiatalon elhunyt hacker, Tron személyazonosságát, amihez a fiú családja nem járult hozzá.

A szülők a német adatvédelmi törvényekre hivatkozva beperelték a lexikont üzemeltető Wikimedia Alapítványt, és www.wikipedia.de oldal leállítását követelték. Miután a bíróság első fokon nekik adott igazat, a német Wikipédia el is tűnt az internetről, és csak pénteken vált ismét elérhetővé. Az üzemeltetők abban egyeztek meg a hatóságokkal, hogy a német nyelven több mint 344 ezer szócikket tartalmazó enciklopédia anyagait a http://de.wikipedia.org webcímről és a központi, http://wikipedia.org oldalon keresztül is elérhetővé teszik. A http://www.wikipedia.de oldalon a bírósági végzéssel kapcsolatos ismertető szöveg szerepel, a netezők csak innen továbbkattintva juthatnak el a főoldalra.

A bíróság szerint is túlzó szigor

A bíróság pénteken a végleges ítélet meghozataláig vonta vissza a német szájt leállítását elrendelő végzést, megjegyezve, hogy egyetlen bejegyzés miatt nem is lenne helyes a teljes enciklopédiát büntetni. A szülők kérésének nem is lehetett teljes egészében érvényt szerezni, mivel Tron valódi nevét a német nyelvű bejegyzés mellett a róla szóló angol nyelvű oldal is felfedi; a lexikont pedig senki nem cenzúrázza, hanem az olvasóközösség tagjai írják és szerkesztik.

A szóban forgó hacker még 1998-ban, 26 évesen hunyt el tisztázatlan körülmények között. Tron az 1982-es, klasszikus Disney-film címéből vette fedőnevét, leghíresebb tette pedig a német telefonkártyák védelmének feltörése és hamisítása volt, amivel kapcsolatban el is ítélték.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK