Rekordáron kelt el a sex.com

2006.01.20. 18:15

A vásárló 14 millió dollárt fizetett a sex.com-ért, így rekordáron talált új gazdára az internet történetének leghányatottabb sorsú domainneve.

A sex.com webcímet a bostoni Escom vásárolta meg eddigi tulajdonosától, a Grant Mediától - adta hírül az Xbiz.com nyomán a domainabc.hu. A vételár 14 millió dollár, vagyis majdnem 3 milliárd forint volt, amivel ez lett minden idők legnagyobb értékű domainügylete. A korábbi rekordot a business.com tartotta, amely 7,5 millió dollárért kelt el 1999-ben.

Az adásvételt a korábbi tulajdonos, Gary Kremen nem kommentálta, és cége, a Grant Média szóvivője is csak annyit árult el, hogy "folyamatban volt egy ügylet a domainnévre vonatkozóan". A netcímek hivatalos nyilvántartásából viszont kiderült, hogy a domain valóban gazdát cserélt. A weboldalon üzemeltetőként már az új tulajdonos neve szerepel, amely fel is újította a címen üzemelő erotikus oldalt, és "Az új Sex.com"-ként hirdeti magát.

Csaló nyúlta le a netcímet

A sex.com nem csak a legértékesebb, hanem a leghányatottabb sorsú domainnév is, amelynek eddigi történetét krimibe illő fordulatok kísérték. Kremen még 1994-ben, a webkorszak kezdetén jegyezte be a domaint az akkoriban monopolhelyzetben lévő Network Solutions-nál (NSI), de nem indított el saját szájtot a címen. 1995 októberében viszont elvesztette azt: egy Stephen Michael Cohen nevű vállalkozó addig győzködte az NSI-t a Kremen akkori cégének nevében írt levelekkel, faxokkal és telefonhívásokkal, míg a domainregisztrátor egyik figyelmetlen alkalmazottja az ő nevére írta át a sex.com-ot.

A domainnév-regisztrációt már akkor is csak e-mailben lehetett kérni, Cohen viszont a jogos tulajdonos, az Online Classifieds nevében arra hivatkozott, cégénél nincs internet, ezért kéri az átírást más csatornán. (Jól jellemzi az akkori viszonyokat, hogy 1995-ben egy "Online Apróhirdetések" nevű cégnek elhitték, nem rendelkezik internetkapcsolattal.) A csaló a sikeres akció után elindította saját oldalát a sex.com-on, amely napi 25 millió látogatót vonzott, és a becslések szerint a legjobb időszakban havi félmillió dolláros bevételt termelt.

Irány Mexikó!

Rekordáron eladott domainek
sex.com - 14 millió dollár business.com - 7,5 millió dollár
casino.com - 5,5 millió dollár
Korea.com - 5 millió dollár
AsSeenOnTV.com - 5 millió dollárA DomainFood.com toplistája

Kremen ezek után öt évig pereskedett a domainért a hatalmas, százmillió dolláros nagyságrendű hasznot bezsebelő Cohennel, aki végig azt állította, jogszerűen szerezte meg a sex.com-ot az Online Classifiedstól. 2000-ben a bíróság Kremennek ítélte a domaint, és először 25 millió, majd egy évvel később újabb 40 millió dolláros kártérítás megfizetésére kötelezte a csalót. Cohen viszont nem fizetett, inkább a hatóságokat is félrevezetve csődöt jelentett, vagyonát pedig offshore ügyleteken keresztül kimenekítette az Egyesült Államokból.

Amikor letartóztatási parancsot adtak ki ellene, Mexikóba menekült, Kremen pedig 50 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki információt tud szolgáltatni róla. Cohennek hosszú évekre nyoma veszett, és csak 2005-ben fogták el az USÁ-val határos Tijuanában. Mint kiderült, a csaló Monte Carlóban is megfordult az illegalitásban töltött évek alatt, és nem csak Krement károsította meg, hanem egy cent adót sem fizetett vagyona után.

Az NSI is sokáig védte magát

Kremen az NSI domainregisztrátort is beperelte 1998-ban, amely később beolvadt a VeriSign távközlési vállalatba. A szerződésszegés miatt indított első eljárás két évig húzódott, amikor is a bíróság elutasította a keresetet. Kremen nem adta fel, így 2002-ben elmarasztalták az NSI-t, viszont a cég fellebbezett, és csak a következő évben született jogerős ítélet, amely a felperesnek adott helyt. A VeriSign végül 2004-ben vetett véget az ügynek egy peren kívüli megegyezéssel, amelynek részletei szintén ismeretlenek, de Kremen 20 millió dollár körüli összeget kapott kárpótlásként.

Az 56 éves Gary Krement majdnem csődbe juttatta az elhúzódó pereskedés. A férfi annak ellenére is sikeres internetes vállalkozó, hogy nem csapott le azonnal a sex.com-ban rejlő lehetőségekre: ő alapította ugyanis az internet legnagyobb társkeresőoldalát, a Match.com-ot, arra pedig már korábban is tett célzásokat, hogy kiszállna az online szexbizniszből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK