Repülőkről tiltották le a veszélyes laptopokat

Vágólapra másolva!
Három légitársaság is korlátozta járatain a Dell és Apple márkájú laptopok használatát. Az ok: a két gyártó a közelmúltban többmillió darab noteszgépének akkumulátorát hívta vissza, mivel azok tűzveszélyesek lehetnek.
Vágólapra másolva!

Az akkumulátorokkal kapcsolatos problémák nyomán Virgin Atlantic, a Qantas Airways, illetve a Korean Air repülőgépein szigorították meg a két amerikai számítógépgyártó laptopjainak használatát. Mint arról korábban beszámoltunk, a Dell cég világszerte négymillió, az Apple pedig közel kétmillió darab áramforrást cserél le, mivel ezek egy belső hibájuk miatt túlmelegedhetnek és tüzet okozhatnak. Szakértők szerint a hibás akkumulátorok hibája leginkább töltésük folyamán okozhat gondot, ám az sem kizárt, hogy használat közben, vagy a masina teljesen kikapcsolt állapotában okozzanak tüzet.

A Dell és az Apple márkájú noteszgépek tulajdonosai a fent említett légitársaságok járatain csak úgy vihetik a fedélzetre laptopjaikat, ha a felszállás előtt kiveszik azok akkumulátorát. Az áramforrást egy különálló kézipoggyászban kell tárolni, s egy utas legfeljebb két laptop-áramforrást vihet fel a fedélzetre. A repülés közben így csak azok az utasok tudják használni a noteszgépüket - akkumulátor nélkül -, akik olyan ülésben ülnek, melyet felszereltek elektromos csatlakozóval. A Virgin közlése szerint a társaság folyamatosan egyeztet a gyártókkal, így ha a hibás akkumulátorok problémáját orvosolják, a Dell és Apple gépeket újból használni lehet majd a fedélzeten.