Perlik a Microsoftot ellenőrzőprogramja miatt

Vágólapra másolva!
Egy amerikai felhasználó pert indított a Microsoft ellen, mondván, a cég azon szoftverének működése, amely a Windows eredetiségét ellenőrzi, nem felel meg a helyi törvényeknek.
Vágólapra másolva!

A keresetet a múlt héten egy Seattle-i kerületi bíróságon nyújtották be a szoftvercég ellen. A felperes azt állítja, hogy a Microsoft szoftvereredetiség-ellenőrző programja sérti a helyi fogyasztóvédelmi szabályokat.

A redmondi szoftvergyártó online termékfrissítő szolgáltatásán keresztül április végén öt országban - többek közt az Egyesült Államokban -, véletlenszerűen kiválasztott felhasználók számára juttatta el a Windows XP operációs rendszer eredetiségét ellenőrző alkalmazását. A Windows Genuine Advantage Notifications kérdés nélkül települ a számítógépre abban az esetben, ha a frissítések telepítése automatikusra van állítva.

A felperes felhasználó szerint a Microsoft nem tájékoztatta ügyfeleit az operációs rendszer eredetiségét ellenőrző alkalmazásról, amelyet a Windowshoz megjelenő biztonsági frissítésekkel azonos módon - fontos frissítésként hivatkozva - tett elérhetővé. Mint kiderült, az alkalmazás a világhálóra kapcsolódó ellenőrzött PC-kről továbbítja a Microsoftnak többek közt az adott számítógép gyártójának nevét, típusát, a területi és nyelvi beállításait, továbbá az operációs rendszer, valamint több hardvereszköz sorozatszámát is.

Az ellenőrzőszoftver első verziója minden rendszerindításkor, illetve bizonyos időközönként automatikusan kapcsolódott a szoftvercég szerveréhez, ám a negatív felhasználói visszajelzések nyomán ezt a featúrát végül kivették a programból. Ha az alkalmazás illegális operációs rendszert érzékel, folyamatosan megjelenő figyelmeztető üzenetekkel igyekszik rávenni a felhasználót, hogy váltson eredeti szoftverre.

Forrás: [origo]
Ezt látják a kalózkópiát használók

A Microsoft tavaly indította el a magyarul Eredeti Windows, valódi előny névre keresztelt programot, amelynek keretében a felhasználók csak regisztrált, jogtiszta operációs rendszerükhöz tölthetnek le olyan kiegészítéseket, mint a Windows Defender vagy a Media Player. A nem regisztrált másolatokhoz továbbra is letölthetők a biztonsági frissítések, mivel csak így lehet valamelyest gátat szabni az operációs rendszer biztonsági résein át terjedő károkozók terjedésének.