Kétmagos notebook-processzor az AMD-től

Vágólapra másolva!
Egy mag már az AMD-s laptopokban sem elég: a lapkagyártó megjelentette a Turion kétmagos változatát, amely pár héten belül piacra kerülhet az első modellekben.
Vágólapra másolva!

A 64 bites Turion processzor volt az Advanced Micro Devices (AMD) első, kimondottan laptopokba szánt modellje, amely most kétmagos változatban is megjelenik - adta hírül a News.com. A Hewlett-Packard, a Fujitsu-Siemens és az Acer pár héten belül megjelenteti az első processzorokat a Turion X2-es lapkával, amely hasonló teljesítményt nyújt majd, mint az Intel év elején megjelent Core Duo-sorozata.

Vannak azonban eltérések: a Turionok beépített memóriavezérlővel rendelkeznek, és mindegyik processzormaghoz külön gyorsítótár tartozik, amelyben a lapka a feldolgozásra váró adatokat tárolja. Az X2-es az újfajta, DDR2-es, kétcsatornás, vagyis gyorsabb memóriamodulokat támogatja.

A notebookgyártók számára a limitált akkumulátorkapacitás miatt a takarékosság még fontosabb szempont, mint maga a nyers teljesítmény. Az AMD-chipek maximális áramfogyasztása valamivel nagyobb, mint az Intel hasonló modelljeié, de részletes mutatók szerint teljesítménye is nagyobb valamivel. Azt még nem lehet tudni, hogy megmarad-e ez az előny, ha nyáron megjelennek az Intel következő generációs Core 2 Duo processzorai, amelyek a gyártó ígérete szerint 20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak majd.

A Vista miatt megy a verseny

A Turion X2-es és a Core 2 Duo már 64 bites processzorok, így elsősorban az új Windows 64 bites változatának felhasználói használhatják majd ki képességeiket. Az AMD jelenleg egyenesen azzal kérkedik, hogy az ő lapkája az egyetlen a piacon, amelyet a Vistához optimalizáltak, ami igaz is, egészen az inteles vetélytárs megjelenéséig - bár jelenleg értelmetlen ez a fajta versengés, hiszen az új Windows csak 2007-ben jelenik meg. Az AMD a kétmagos Turion mellett már a közeljövőben - várhatóan másfél éven belül - megjelenő négymagos processzorainak alapjául szolgáló platformot is bemutatta.