Számhordozás: elment az első emelt díjas is

Vágólapra másolva!
Miközben a hagyományos vezetékes és a mobilszámok közül egyre kevesebbet cipelnek magukkal tulajdonosaik, a furfangos tarifás számokat üzemeltetőket elkapta a hév.
Vágólapra másolva!

Áprilisban már kevesebb, mint kétezer hagyományos vezetékes számot vitt magával tulajdonosa, s csak háromezer mobilt - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság statisztikájából. Jelenleg 141 645 vezetékes és 113 214 mobilszám csörög másutt, mint azt a körzetszámból gondolnánk. A számukat szolgáltatóváltáskor magukkal vivők számának növekedése idén januárban kezdett csökkenni: korábban előfordult, hogy havonta 8-9 ezerrel bővült a számhurcolók tábora, majd később havonta stabilan 3-4 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, mára azonban hónapról hónapra 2-3 ezerre csökkent a számuk.

Nem így a mindenféle tarifákkal hívható számok előfizetői. Az úgynevezett "színes számok" - a 06-40-es kék, a 06-80-as zöld és a 06-90-es seszínű: emelt díjas - éppúgy hordozhatók, azaz átvihetők más telefontársasághoz, ahol kedvezőbb feltételekkel lehet üzemeltetni a szolgáltatást. Jelenleg 137 zöld (díjmentesen hívható), 63 kék (osztott díjas, azaz zömében helyi tarifával elérhető) és április óta egy emelt díjas számot vitt át tulajdonosa más szolgáltatóhoz.

Fogyasztói szempontból egyébként az emelt díjas számok hordozása nem szerencsés: a 06-90-es számmal meghirdetett szolgáltatások üzemeltetői ugyanis ha eltitkolják kilétüket (ami a közelmúltban számos átverésnél előfordult), nehéz lenyomozni melyik telefontársaságnál él a szám, hiszen a hírközési hatóság egész számmezőket oszt ki egy-egy vállalkozásnak - így az onnan elhordott egyetlen vonal hovatartozása nehézkesen követhető.